Δεύτερη νίκη για το AlphaGo της Google επί του παγκοσμίου πρωταθλητή του «Γκο»

Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης AlphaGo της Google νίκησε για δεύτερη φορά τον Λι Σεντόλ, παγκόσμιο πρωταθλητή του ασιατικού παιχνιδιού στρατηγικής, στο πλαίσιο της αναμέτρησης συνολικά πέντε παιχνιδιών που έχει προγραμματιστεί.

Εάν κερδίσει άλλη μια φορά το πρόγραμμα της DeepMind (ανήκει στη Google) θα αναδειχθεί νικητής. Όπως μετέδωσε το BBC, μετά το παιχνίδι, ο Λι Σεντόλ είπε ότι χθες είχε εκπλαγεί, αλλά σήμερα «έμεινε άφωνος», καθώς έχει την αίσθηση ότι το AlphaGo έπαιξε ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι, με τον ίδιο να παραδέχεται ότι επρόκειτο για ξεκάθαρη νίκη.

Όπως είπε στο BBC, «κανονικά μπορείς να αισθάνεσαι την αναπνοή του αντιπάλου, την ενέργειά του. Και πολλές φορές λαμβάνεις αποφάσεις που εξαρτώνται από τις φυσικές αντιδράσεις αυτού ενάντια στον οποίον παίζεις. Με μια μηχανή δεν μπορείς να το κάνεις αυτό».

Υπενθυμίζεται πως το AlphaGo είναι δημιούργημα της DeepMind του Ντέμη Χασάμπη, που ανήκει στην Google, και απασχόλησε τη διεθνή ειδησεογραφία και πρόσφατα, όταν έγινε το πρώτο πρόγραμμα που νίκησε άνθρωπο επαγγελματία παίκτη (Φαν Χούι) του αρχαίου ασιατικού παιχνιδιού. Ωστόσο, η πρόκληση του παιχνιδιού απέναντι στον Λι ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς πρόκειται για τον παγκόσμιο πρωταθλητή ενός παιχνιδιού που θεωρείται ότι είναι το πιο πολύπλοκο που υπάρχει, παρά τους εύκολους κανόνες του.

Παρά τους απλούς κανόνες του, το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, λόγω του ασύλληπτα τεράστιου αριθμού θέσεων και συνδυασμών που είναι δυνατοί- και ως εκ τούτου είναι πάρα πολύ δύσκολο για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης