Βορειοκορεατικές προετοιμασίες για εκτόξευση πυραύλου στο Διάστημα

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βλέπουν αυξημένη δραστηριότητα γύρω από πυραυλική εγκατάσταση της Βόρειας Κορέας, υποδεικνύοντας προετοιμασίες για πιθανή εκτόξευση πυραύλου στο Διάστημα στο προσεχές μέλλον, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters την Πέμπτη.

Σημειώνεται πως στην Ουάσινγκτον δείχνουν να αυξάνονται οι προβληματισμοί σχετικά με τη χρήση διαστημικής τεχνολογίας από την Πιονγκγιάνγκ για τη βελτίωση των πυραυλικών δυνατοτήτων της, και ενώ τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζητούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της στις 6 Ιανουαρίου.

Οι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν πληροφορίες υποδεικνύοντας τη μετακίνηση εξαρτημάτων και προωθητικών/ καυσίμων στην εγκατάσταση εκτόξευσης δορυφόρων Σοχάε. Δοκιμή θα μπορούσε να λάβει χώρα μέσα σε μερικές εβδομάδες, αναφέρθηκε. «Ο προβληματισμός μας ωστόσο είναι ότι πρόκειται για την ίδια τεχνολογία για την ανάπτυξη διηπειρωτικών πυραύλων» σημείωσε ο ένας εκ των αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τον Τζο Μπερμούντεζ, αναλυτή της AllSource Analysis, open source φωτογραφίες δείχνουν όντως αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή, στη βορειοδυτική Β. Κορέα, με κίνηση οχημάτων, οικοδομικες εργασίες κ.α., που υποδεικνύουν ετοιμασίες για δοκιμή κινητήρα πυραύλου. Δραστηριότητες φαίνονται επίσης και στην εξέδρα εκτόξευσης, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει μεταφερθεί στο σημείο πύραυλος.

Όσον αφορά στις βορειοκορεατικές προσπάθειες απόκρυψης, λαμβάνει χώρα κατασκευή νέων κτιρίων και ενός καλύμματος σε μια περιοχή, που μπορεί, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, να κρύβει από κάτω πύραυλο.

Η τελευταία εκτόξευση πυραύλου μακράς εμβέλειας από τη Βόρεια Κορέα έλαβε χώρα στα τέλη του 2012, αποστέλλοντας έναν «δορυφόρο επικοινωνιών» στο Διάστημα- ωστόσο Δυτικοί και Ασιάτες αναλυτές θεωρούν πως ήταν μέρος προσπαθειών για την κατασκευή διηπειρωτικού πυραύλου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης