Χιλιάδες Έλληνες συνταξιούχοι μεταναστεύουν στη Βουλγαρία για να επιβιώσουν

Δεν είναι μόνο οι χιλιάδες επιχειρήσεις που μεταναστεύουν στη γειτονική Βουλγαρία που έχει φορολογία 10%. Είναι επίσης χιλιάδες οι συνταξιούχοι που μεταναστεύουν στη γειτονική χώρα ώστε με την χαμηλή ελληνική σύνσταξη να επιβιώνουν αξιοπρεπως.

Η διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, Ήρα Έμκε Πουλοπούλου δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πριν την κρίση κι εφόσον την οικογενειακή εστία δεν είχε χτυπήσει η ανεργία, ένας ηλικιωμένος που αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα υγείας ή κινητικότητας, είχε τη δυνατότητα με τη σύνταξή του ή και με βοήθεια από τα παιδιά του, να πληρώνει κάποιον για φροντίδα στο σπίτι ή τα τροφεία κάποιου γηροκομείου. Δυστυχώς, αυτό σήμερα, είναι πολυτέλεια...».

Πώς, λοιπόν, προσπαθούν να επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι; Η κ. Έμκε Πουλοπούλου αποκαλύπτει κάτι εξαιρετικά εντυπωσιακό.

Θα μπορούσε κανείς να το τοποθετήσει πλάι στο «brain drain», στον όρο που επισήμως πλέον μεταφράζεται ως «διαρροή εγκεφάλων» και αποτυπώνει τη φυγή των νέων μυαλών εκτός συνόρων. Θα μπορούσε να είναι ένας αντίστοιχος νεολογισμός, ένα «elders drain» (διαρροή γερόντων) ή κάτι παρόμοιο, που να αποτυπώνει και τη φυγή της τρίτης ηλικίας από τη χώρα της παρατεταμένης κρίσης. Όπως και να το πει κανείς, είναι μια πραγματικότητα. Διότι, ως φαίνεται, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες συνταξιούχοι που μεταναστεύουν, κατά κανόνα στη Βουλγαρία, για να επιβιώσουν.

Όπως καταθέτει στη μεγάλη δημογραφική έρευνά της με τίτλο «Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν», η κ. Έμκε Πουλοπούλου, «συνταξιούχοι μας εγκαταλείπουν τη χώρα σε μια προσπάθεια να ζήσουν αξιοπρεπώς, μακριά από τη φτώχια και τη δυστυχία. Το έναυσμα για τη μετανάστευσή τους δίνει η γνωριμία τους με αλλοδαπές που ήρθαν στην Ελλάδα και συνήθως εργάζονται σε σπίτια ως οικιακές βοηθοί. Με την έναρξη της κρίσης, η αγορά εργασίας για τις γυναίκες αυτές συρρικνώθηκε. Επιστρέφοντας, λοιπόν, στην πατρίδα τους πληροφορούν τους συνταξιούχους Έλληνες ότι προτίθενται να τους φιλοξενήσουν στο σπίτι τους, στην αλλοδαπή, με κάποιο αντίτιμο, πολύ μικρότερο από εκείνο που απαιτείται για τη ζωή τους στην Ελλάδα σε έναν οίκο ευγηρίας, μία ιδιωτική κλινική ή με τη φροντίδα μιας γυναίκας εσωτερικής».

«Ας μη μας ξαφνιάζει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Έμκε Πουλοπούλου, «κάνοντας οι άνθρωποι αυτή την επιλογή, μπορούν ακόμη και να αποταμιεύουν κάποια χρήματα από τη σύνταξή τους, καθώς σε κάθε άλλη βαλκανική χώρα η ζωή είναι μάλλον οικονομικότερη από εκείνη της Ελλάδας. Αν με ρωτάτε τώρα… είναι σωστό; Ίσως δεν είναι τιμητικό για τη χώρα μας. Σωστό, όμως, για τον κάθε άνθρωπο είναι ό,τι εκείνος επιλέγει με βάση τη διαβίωσή του. Από τη στοιχειώδη έως την άνετη. Πόσω μάλλον όταν αισθάνεται υπό διωγμόν».

ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΧΩΡΑ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (Population structure and ageing, Data estracted in May, 2018), την περίοδο 2007-2017 η αναλογία των ηλικιωμένων στον συνολικό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε από 17% σε 19,4%, ενώ στην Ελλάδα από 18,6% σε 21,5%.

Το 2018 -κατά τα στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας δεδομένων- ευρισκόμενη ήδη στη δεύτερη (μετά την Ιταλία) θέση του πίνακα με τις πιο γερασμένες χώρες της Ευρώπης των «28» και στην 7η παγκοσμίως (με πρώτη την Ιαπωνία), η Ελλάδα «τρέχει» προς τη γήρανση του πληθυσμού της με ρυθμούς ταχύτερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Ειδικότερα, το 2030 (δηλαδή, σε μόλις 12 χρόνια), αναμένεται πλέον των 25 στους 100 Έλληνες να είναι άνω των 65 χρόνων, ενώ από αυτούς περισσότεροι από 31 υπολογίζεται ότι θα μετρούν έτη άνω των 80!

Το δε 2050, 34 στους 100 Έλληνες θα είναι άνω των 65 χρόνων και από αυτούς τους τελευταίους, περισσότεροι του 46% θα είναι άνω των 80 χρόνων.

ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ - ΨΩΝΙΑ

 Η Βουλγαρία απέχει 50 χιλιόμετρα από τη Δράμα. Πολλοί Έλληνες πηγαίνουν εκεί για σούπερ μάρκετ, βενζίνη, ρούχα, μπουφάν. Εκεί υπάρχει πιο φτηνό υγραέριο. Βρίσκεις σε μισή τιμή ποτά, τσιγάρα, ηλεκτρικά είδη, εποχιακά ήδη. Το ΦΠΑ εκεί είναι γύρω στο 10%, ενώ στην Ελλάδα τουλάχιστον 23%».

Μετά τα σύνορα βρίσκεις καλό τζιν παντελόνι με… 5 ευρώ, κάστανα στο Σαντάνσκι (πόλη κάτω από 30.000 κατοίκους) με 0.50 ευρώ το κιλό (ενώ εδώ από 2 ως 5), βαφές μαλλιών στη μισή τιμή.

Πολλά ελληνικά εργοστάσια έχουν μεταφερθεί για μεγαλύτερο κέρδος επί βουλγαρικού εδάφους, ενώ υπάρχουν και τούρκικες επιχειρήσεις. Και στο Μπλαγκόεγκραντ έχει πιο φτηνά είδη υγιεινής, ακόμα και το ταχυδρομείο είναι φτηνότερο στη γείτονα χώρα. Σαμπουάν, οδοντόκρεμες στη μισή τιμή, ακόμα και ελληνικό κρουασάν εκεί έχει 0.30 το τεμάχιο, αντί για 1-1.20 ευρώ εδώ!

Μέλι, κασέρι, παστουρμάς σε προνομιακές τιμές για τα δεδομένα που έχουμε συνηθίσει, αλλαντικά και τυροκομικά προϊόντα κάτω από τη μισή τιμή. Φθηνότερα είναι και τα είδη ψαρέματος, ακόμα και οι… σοκολάτες. Γύρω στα 20 ευρώ βρίσκουμε ωραίες φόρμες. Αυτά κυρίως στο Πετρίτσι και το Σαντάνσκι, λίγο μετά τα ελληνικά σύνορα.

Στο δεύτερο βρίσκεις και λίμνη με πάπιες, ποτάμι και τρενάκι, τοπίο ιδανικό για μια σύντομη τουριστική βόλτα. Το Σαντάνσκι διαθέτει μουσείο και πολλές καφετέριες, ενώ μια μερίδα μπακαλιάρου κοστολογείται περίπου 3.5 ευρώ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr με πληροφορίες από το protothema.gr

Δείτε επίσης