Πώς η Νοvartis "λάδωσε" 10 πολιτικούς και 50 εκδότες και δημοσιογράφους

Δείτε πως λειτουργούσε (και λειτουργεί;) η Ελλάδα του παρακηνίου. Στο σκάνδαλο Novartis, τηλεοπτικοί σταθμοί με ιδιαίτερα χαμηλή τηλεθέαση επιδοτούνταν, σχεδόν, αποκλειστικά από την εταιρεία, ενώ πληρωμές γίνονταν και σε δημοσιογράφους ή εκδότες μεταξύ των οποίων και στον Π. Μαυρίκο που έχασε τη ζωή του σε ατύχημα στην Αττική Οδό. Γι αυτό άλλωστε έγινε και η έφοδος στο σπίτι του.

Έφοδοι έγιναν στα σπίτια περίπου 40 ατόμων, μεταξύ των οποίων και σύμβουλοι υπουργών οι οποίοι είχαν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση τιμής του φαρμάκου. Όπως ΄πεχει καταγραφεί, μόνο δύο υπουργοί κυβερνήσεων επιχείρησαν να μειώσουν την δαπάνη, τόσο για τα ταμεία, όσο και των χρημάτων που καταβάλλονταν από τον ΕΟΠΥΥ.

Αντίθετα, υπήρξαν αποφάσεις συγκεκριμένων επιτροπών του υπουργείου Υγείας, οι οποίες ενώ η τιμή των φαρμάκων πρέπει να διαμορφώνεται από τις τρείς κατώτερες αντίστοιχες τιμές στην Ευρώπη, στη χρεοκοπημένη Ελλάδα διαμορφώνονταν από τις τρεις υψηλότερες τιμές.

Ακόμη υπάρχουν πληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρείες επικοινωνίας, οι οποίες δήθεν οργάνωναν συνέδρια. Μόνο που οι προσκεκλημένοι ήταν τα ίδια πρόσωπα που διαμόρφωναν την πολιτική του φαρμάκου στο υπουργείο υγείας.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ για την Novartis ξεκίνησε εδώ και πέντε χρόνια και αφορούσε πρόσωπα και εταιρείες τα οποία εμπλέκονται και στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι εισαγγελείς διαφθοράς που ερευνούν το μεγάλο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν εντοπίσει ομοιότητες σε πρακτικές και πρόσωπα, που δημιουργούν την εντύπωση ότι τα δύο σκάνδαλα μοιάζουν σαν συγκοινωνούντα δοχεία.

Στο σκάνδαλο μπλέκονται 10 πολιτικά πρόσωπα. Περίπου μισό εκατομμύριο το χρόνο δινόταν σε δημοσιογράφους και εκδότες ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται περίπου στους 50.

Οι συγκεκριμένοι εκδότες ή δημοσιογράφοι είχαν στενή συνεργασία με ανώτατα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία καθόριζαν ή επηρέαζαν την πολιτική των υπουργών υγείας για το φάρμακο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης