Προς παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων (με νομοθευτική ρύθμιση) λόγω της αποχής των δικηγόρων

Χιλιάδες ποινικές και δικαστικές "μικρο-υποθέσεις" θα πρέπει να παραγραφούν με νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσει η Δικαιοσύνη να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων ανέβαλε 350.000 δίκες που όταν επανεντχθούν στα πινάκια θα προκαλέσουν έμφραγμα.

Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν χιλιάδες υποθέσεις πήγαν αρχείο μετά την απόφαση Καστανίδη μπουν αρχείο υποθέσεις με ποινές έως 6 μήνες. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε στην αποσυμφόρηση όταν αποποινικοποίησε φορολογικές υποθέσεις ανεβάζοντας το ποσό οφειλής από τις 5.000 (!) στις 100.000. Χιλιάδες υποθέσεις πήγαν και αυτές αρχείο.

Δικαστικοί και νομικοί κύκλοι συμφωνούν ότι η εκκαθάριση των χιλιάδων υποθέσεων που έμειναν αδίκαστες λόγω της δικηγορικής αποχής, δεν μπορεί να γίνει με άλλον τρόπο παρά μόνο με μελλοντικές νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα παραγράψουν πολλές από αυτές σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των δικαστηρίων προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Η λύση αυτή μοιάζει μονόδρομος και θα τεθεί με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε και ουσιαστικά θα κληθούν δικαστές και εισαγγελείς να βρεθούν αντιμέτωποι με τον τεράστιο όγκο των υποθέσεων που λιμνάζουν στα δικαστήρια.

Σημειωτέον ότι πολλοί δικηγορικοί Σύλλογοι συνεχίζουν την αποχή μέχρι 30 Ιουνίου και δεν αποκλείεται να την παρατείνουν μέχρι το κλείσιμο των Δικαστηρίων για καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση πιθανόν να επιδεινωθεί.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης