Πολύ μικρή η συμμετοχή στη δημοψήφισμα των Σκοπίων

ΣΚΟΠΙΑ: Στη 1 μ.μ τοπική ώρα  η συμμετοχή ανήλθε στο 16.12%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (Δεκέμβριος του 2016) την ίδια ώρα ήταν 34.86%

Όπως σημείωναν εκλογικοί παρατηρητές αν η ροή προς τα εκλογικά κέντρα συνεχιστεί  με τέτοιους ρυθμούς, τότε όχι μόνο δεν θα υπερβεί το συνταγματικό όριο του 50% αλλά ούτε καν θα το πλησιάσει ώστε να μπορεί ο Zάεφ να εμφανίσει ως επιτυχές, αν και «τραυματισμένο», το δημοψήφισμα.

Τώρα οι συζητήσεις έχουν αρχίσει να στρέφονται στο «ψυχολογικό όριο», το ποσοστό συμμετοχής δηλαδή που δεν θα του επιτρέψει να φέρει, σε κάθε περίπτωση, την συμφωνία στο κοινοβούλιο και να διεκδικήσει την ψήφο βουλευτών του VMRO ώστε να προχωρήσει σε συνταγματικές τροποποιήσεις.

Πολλοί  προβλέπουν ότι εάν η συμμετοχή πέσει κάτω του 40% τότε ο οδικός χάρτης για την συμφωνία θα παγώσει, έστω και  προσωρινά, και η προσφυγή στην κάλπη για τον Zάεφ θα αποτελέσει μονόδρομο. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως, οι εκλογές δεν μπορούν συνταγματικά να διεξαχθούν πριν τον Ιανουάριο του 2019.

Εάν, ωστόσο, περάσει το 40% τότε ο Zάεφ θα μπορεί να φέρει την συμφωνία στη βουλή και σε συνδυασμό με τις πιέσεις που εκτιμάται ότι θα δεχθεί το VMRO να εξασφαλίσει τους οχτώ βουλευτές που χρειάζεται για να περάσει τις συμφωνημένες με την Αθήνα τροποποιήσεις.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης