Διεθνής Τύπος: Η Ελλάδα δεν φταίει πια

Eπικριτικά σχολιάσαν χθες η γερμανική Die Welt, η γαλλική Le Monde κι η ισπανική El Pais, την συνολική στάση των θεσμών της Ε.Ε. και την απροθυμία του Eurogroup να λάβει μία σαφή συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση των επτά δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο.

Επρόκειτο για μια μάχη με τους αριθμούς και τις διατυπώσεις», γράφει σε άρθρο της η ιστοσελίδα της γερμανικής συντηρητικής εφημερίδας «Die Welt» και συμπληρώνει: «Περισσότερες από οκτώ ώρες διαπραγματεύσεων δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά όμως δεν ήταν η ελληνική κυβέρνηση το πρόβλημα. Το αντίθετο. Η κυβέρνηση Τσίπρα εκπλήρωσε όλες της υποχρεώσεις της.

«Η Ελλάδα: πρόκειται για την τελευταία ανεπίλυτη κρίση της ευρωζώνης κι ένα θέμα για το οποίο πλέον γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να υποστηρίξουμε με θετικούς όρους τις πράξεις των Ευρωπαίων», τονίζει στην εναρκτήρια παράγραφό της το άρθρο της Le Monde, που τιτλοφορείται «Μέτρα για το χρέος, νέα δάνεια: οι Έλληνες θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο»

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΤΟΜΣΕΝ

"Eίναι ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα αυτό που υιοθέτησαν οι Έλληνες αυτή την εβδομάδα» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν σε δημοσιογράφους σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες. «Είναι το είδος του προγράμματος που θα επιτρέψει μία πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «το πρόγραμμα αντιμετωπίζει κάποια δύσκολα και ευαίσθητα θέματα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό και αυτά είναι καλά νέα καθώς είναι το είδος προγράμματος που μπορεί να υποστηρίξει το ΔΝΤ.

Ο κ. Τόμσεν υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει πως για να προχωρήσει συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους, «έχουμε κάνει πρόοδο αλλά δεν έχουμε ακόμα συμφωνία». Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ επίσης τόνισε πως υπάρχει η ανάγκη για περισσότερο ρεαλισμό στις εκτιμήσεις και περισσότερη συγκεκριμενοποίηση.

«Δεχόμαστε τη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του 2016, όπου η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να οριστικοποιηθεί μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια πριν το τέλος του προγράμματος, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη συγκεκριμενοποίηση για το τι θα έρθει στο τέλος του προγράμματος του ESM».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης