Αντιδράσεις στη Γερμανία από μια δήλωση Σολτς για επιστροφή κερδών στην Ελλάδα από την διακίνηση των ομολόγων της

Μια δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών σε συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα προκάλεσε αντιδράσεις σε γερμανούς πολιτικούς και σχολιαστές. Ο Όλαφ Σολτς είπε ότι κανείς δεν θέλει να εκμεταλλευτεί την ελληνική κρίση και ότι στόχος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι η επιστροφή των κερδών από την αγορά ελληνικών ομόλογων υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της. 

Η λαϊκίστικη εφημερίδα Bild σχολιάζει: «Γιατί δεν επιστρέφουμε στους Έλληνες και τους τόκους από πάνω;». Στην ίδια  εφημερίδα ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κλάους Πέτερ Βιλς δηλώνει: «Το 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα κατήγγειλε όλες τις συμφωνίες. Γι αυτά τα χρόνια η Αθήνα δεν δικαιούται τίποτα. Έσοδα από τα προηγούμενα χρόνια επεστράφησαν όπως συμφωνήθηκε ή μπήκαν σε δεσμευμένους λογαριασμούς. Άλλα εμβάσματα στην Αθήνα και όχι ελαφρύνσεις στους γερμανούς φορολογούμενους δεν έχουν συμφωνηθεί».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung με το τίτλο «Σχεδόν 3 εκατομ. ευρώ για την Αθήνα» κάνει αναλυτική αναφορά στο θέμα δίνοντας στοιχεία για το από πού προήλθαν αυτά τα χρήματα και φιλοξενεί δηλώσεις του Κρίστιαν Ντιρ, αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων και εμπειρογνώμονα περί των δημοσιονομικών.

«Πρόκειται για κουταμάρες» λέει χαρακτηριστικά για την εξαγγελία Σολτς. «Οι τόκοι αποτελούν ρίσκο, δεν πρόκειται για αδικαιολόγητα έσοδα, όπως ισχύει ενδεχομένως για ένα στεγαστικό δάνειο ή για δάνεια εξωτερικού. Εξ άλλου η παράταση αποπληρωμής των δανείων ισοδυναμεί με τέταρτο πακέτο στήριξης». 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης