Η κυβέρνηση προωθεί λύση με Κλειστά Κέντρα Προαναχώρησης Μεταναστών

Είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να παίρνει μια σωστή απόφαση για το μεταναστευτικό. Κανείς δεν πιστεύει βέβαια ότι είναι λύση η μεταφορά προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση, μοιάζει σαν να κάνουμε ένα νεύμα στους δουλέμπορους: Γεμίστε τα νησιά μας εμείς θα τους προωθούμε στην ενδοχώρα.

Ούτε είναι λύση φυσικά η υποτιθέμενη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων. Είναι ήδη γνωστό ότι οι δουλέμποροι στέλνουν μέρα μεσημέρι τις βάρκες με τους μετανάστες προς τα... σκάφη του Λιμενικού. Εκεί, αν δεν τους περιμαζέψουν, βυθίζουν την βαρκα μπροστά στους λιμενικούς για να τους διασώσουν υποχρεωτικά. 

Ποια είναι η σωστή λύση που επιτέλους προωθεί η κυβερνηση; Η λειτουργία κλειστών Κέντρων Προαναχώρησης Μεταναστών. Σύμφωνα με το σχέδιο, όλοι όσοι ειναι μετανάστες και φτάνουν στα ελληνικά νησιά, δεν θα γίνεται δεκτό κανένα αίτημα τους για χορήγηση ασύλου διότι ΔΕΝ το δικαιούνται. Οι άνθρωποι αυτοί θα οδηγούνται σε κλειστά Κέντρα, με μοναδική διαχείριση την άμεση επιστροφή τους στην Τουρκία, ή στις χώρες καταγωγής τους.

Σήμερα το 90% των ανθρώπων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, δεν είναι πρόσφυγες αλλά μεταναστες από Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μαρόκο κ.α. Φθάνοντας στα νησιά, κάνουν αίτημα ασύλου, που ακόμη και αν απορριφθεί κανουν έφεση και ελπίζουν ότι στα 2-3 χρόνια που θα "εξετάζεται" η υπόθεση τους μπορεί "κάτι να γίνει" (άλλωστε έχουν τροφή, κατάλυμα και μηνιάτικο).

Τα Κλειστά Κέντρα Προαναχώρησης θα λειτουργήσουν σίγουρα αποτρεπτικά αφού οι μετανάστες θα γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα να προχωρήσουν προς την Ευρώπη. Αντίθετα θα ειναι φυλακισμενοι μέχρι να επιστρέψουν πίσω.

Τέλος, είναι όνειδος, η στάση της ΕΕ που έχει αφήσει την δύσμοιρη Ελλάδα της κρίσης, να προσπαθεί κυριολεκτικά μόνη της να προστατεύσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, από μια παραβατικότητα που αν δεν αντιμετωπιστεί, τέλος δεν έχει.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης