Η αξιολόγηση είναι η μισή δουλειά για τη χώρα - Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται και μέτρα πέραν των μνημονίων

Υπαρχουν δυο παράλληλοι δρόμοι που οδηγούν στην έξοδο από την κρίση. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κάθε συμφωνίας με τους δανειστές. Αυτό θα φέρει την χώρα και τις τράπεζές της, πίσω στην διεθνή οικονομία, ενώ ο δανεισμός μας σύντομα θα μειωθεί και δεν θα χρειάζονται νέα σκληρά μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Ο δεύτερος δρόμος έχει να κάνει με τα καθ ημάς. Ναι, οι τελικές συμφωνίες με τους δανειστές θα δημιουργήσουν την επιθυμητή ψυχολογία για τις διεθνείς αγορές και είναι βέβαιον ότι ξένες επενδύσεις θα έρθουν, αυτό όμως δεν αρκεί γιατί την ίδια ώρα ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων έχει περιθωριοποιηθεί. Χρωστά παντού, υπερφορολογείται με τεκμήρια, διώκεται πολλαπλώς.

Η δεύτερη αναγκαία αυνθήκη είναι να αλλάξει εντελώς το μοντέλο κρατισμού που κατατρώει τις σάρκες όλων. Μικρό κράτος, ρεαλιστικοί φόροι, μηδενική γραφειοκρατία, γρήγορη απόδοση Δικαιοσύνης, είνια τα βασικά αλλά όχι μόνον. Περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να υλοποιηθεί ένα πραγματικό ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, δίπλα από τα μνημόνια.

Η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαλλαγεί από "βαρίδια" που δένουν τα χέρια πολιτών και επιχειρήσεων και με εκατοντάδες μικρές και μεγάλες ρυθμίσεις να ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕΙ τους ανθρώπους. Είναι δυνατόν όποιος χρωστά στην Εφορία να μην μπορεί να πάρει άδεια για να πουλά κουλούρια στο πεζοδρόμιο, ή να μην μπορεί να ανοίξει επιχείρηση; Σε ποιά άλλη χώρα του πλανήτη συμβάινει αυτό;

Σε μια τέτοια περίπτωση, "μια κρυφή Ελλάδα" θα μπορούσε να βγάλει τα χρήματα από τα μπαούλα και να επενδύσει ξανά. Οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό θα έστρεφαν και πάλι στο βλέμμα τους προς την πατρίδα. Ακόμα και αν δεν επέστρεφαν - που δεν θα επιστρέψουν δυσυτχώς... - θα ενίσχυαν την εθνική οικονομία πολλαπλώς.

Η χώρα μας δεν είναι στο μέσον της Αφρικής όπου το 80% των πολιτών είναι δια βίου πάμπτωχοι και δεν μπορούν να προσφέρουν στην κοινή ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει ακόμη ιδιωτικό πλούο που θα βγει στην αγορά αν οι κανόνες εξορθολογιστούν

Ωστόσο ενώ ο πρώτος δρόμος θα ολοκληρωθεί και η Ελλάδα θα συνεννοηθεί με τους δανειστές της, ο δεύτερος μοιάζει αδύνατος. Το πολιτικό σύστημα δεν έχει σχέδια πέραν των μνημονίων και η τωρινή κυβέρνηση - χειρότερη κάθε προηγούμενης - μόνο ψεύδεται και οργανώνει επικοινωνικές αρλούμπες.

Όταν αυτή η κυβέρνηση φύγει, αυτή που θα έρθει θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί για ΣΑΡΩΤΙΚΟ εκσυγχρονισμό της χώρας. Θα πρέπει επίσης να έχει ετοιμαστεί για την απομόνωση των σημερινών κυβερνώντων που έχουν ετοιμάσει σχέδιο πολιτικής αναμπουμπούλας με απλή αναλογική, δεύτερες εκλογές κ.α. ώστε να συγκυβερνήσουν... μαζί τους.

Με λίγα λόγια οι Ευρωπαίοι έχουν σχέδιο για την Ελλάδα. Εμείς έχουμε; Αυτό είναι ένα ερώτημα χωρίς απάντηση 8 χρόνια τώρα.

                         ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης