Σενάρια χάους τρομάζουν τη Γαλλία Αποχώρηση από το ευρώ θα προκαλούσε οικονομικό και κοινωνικό σεισμό

«Η έξοδος από το ευρώ, μια εκδοχή που ποτέ μέχρι την κατάρρευση της Ελλάδας δεν παρουσιάστηκε στα σοβαρά από κανέναν, έχει εισέλθει πλέον στη σφαίρα του πιθανού» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής Les Echos.

H οικονομική εφημερίδα παραθέτει στη σημερινή της έκδοση σχεδιαγράμματα, συνεντεύξεις και μια μελέτη του ινστιτούτου Μονταιν (Institut Montaigne) για τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας επιστροφής της Γαλλίας στο εθνικό νόμισμα.

Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης ο γαλλικός τύπος αναφέρεται ευθέως σε αυτό το ενδεχόμενο και προσπαθεί να προβλέψει την «επόμενη μέρα» της εξόδου από την ευρωζώνη.

Ενδεικτικό είναι ότι στο εκτενές οικονομικό ένθετο που δημοσιεύσει σε εβδομαδιάια βάση η Le Monde τα περισσότερα άρθρα γνώμης και οι αναλύσεις οικονομολόγων αναφέρονται σε υποθέσεις όπως η κατάρρευση της ευρωζώνης υπό το φως των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με τις προβολές του γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών η έξοδος της δεύτερης οικονομικής δύναμης της ευρωζώνης από το κοινό νόμισμα θα στερούσε από έως και το 20% του ΑΕΠ από τη χώρα σε ορίζοντα 10 ετών ενώ το ίδιο διάστημα ο κάθε πολίτης θα έχανε κατά μέσο όρο 9.000 ευρώ. Συνολικά εκτιμάται ότι θα χάνονταν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Η υπόθεση της εξόδου της Γαλλίας από τη νομισματική ένωση δεν μπορεί ασφαλώς να αποσυνδεθεί από τη μοίρα του κοινού νομίσματος. Το ευρώ λοιπόν θα καταστρεφόταν, λέει το Ινστιτούτο, και μαζί με αυτό η αγροτική οικονομία της Γαλλίας που θα έχανε πολλούς πόντους ανταγωνιστικότητας σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία που θα επέστρεφαν σε ακόμα πιο υποτιμημένα εθνικά νομίσματα από το κατά 20% υποτιμημένο (σε σχέση με το ευρώ) «νέο φράγκο».

Το γαλλικό κράτος θα έφτανε σύντομα σε δημοσιονομική κατάσταση αντίστοιχη της Ιταλίας με το δημόσιο χρέος να εκτοξεύεται από 80% του ΑΕΠ σε ποσοστά άνω του 100% με αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους δανεισμού στις αγορές σε «προ μνημονίου» επίπεδα κοντά στο 7%.

Όπως παραδέχεται βέβαια ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Les Echos Νικολά Μπαρέ όλοι αυτοί οι αριθμοί ενέχουν τον κίνδυνο του σφάλματος ενός οικονομικού μοντέλου. Ο ίδιος όμως σημειώνει ότι η ίδια η προοπτική μιας εξόδου της χώρας από το ευρώ τροφοδοτεί δικαίως «θεωρίες χάους» με ανυπολόγιστες στην πραγματικότητα συνέπειες για όλους.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης