Eπτά διεθνούς φήμης Έλληνες οικονομολόγοι κατέθεσαν στους Νέους Φακέλους τις απόψεις τους, συζήτησαν και διαφώνησαν πάνω στο ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο: Ευρώ ή Δραχμή;
Υπέρ του ευρώ τάχθηκαν ο Νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο καθηγητής του Yale Κώστας Μεγήρ, ο Μιχάλης Χαλιάσος από το Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Βέττας.
Ο Νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης είπε ότι πρέπει επειγόντως να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα. Πρόσθεσε ότι το ευρώ είναι απαραίτητο και πως αν πάμε σε δραχμή θα είναι μεγάλη καταστροφή και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να χρεοκοπήσει τελείως. Σημείωσε ότι το ευρώ δεν είναι ένα νόμισμα, αλλά μέρος της ΕΕ και το μέλλον της ΕΕ βρίσκεται στην ευρωζώνη. Για το μνημόνιο είπε ότι δεν ήταν ούτε τέλειο, ούτε λανθασμένο και το κυριότερο λάθος του ήταν ότι ζητούσε πολλές περικοπές και φορολογήσεις και δεν επέμενε στις μεταρρυθμίσεις. Όπως σημείωσε, τα μεγαλύτερα λάθη έγιναν στην εφαρμογή.
Ο καθηγητής του Yale Κώστας Μεγήρ εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει στο ευρώ αν κάνει αυτά του πρέπει και υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν η αναδιάρθρωση και η μεταρρύθμιση των κανόνων που διέπουν τις αγορές. Σημείωσε ότι για να επιβιώσει η Ελλάδα στο ευρώ θα πρέπει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι πιο αξιόπιστη πολιτικά αν μείνει στην Ευρωζώνη, παρά εάν φύγει. Είπε ακόμα ότι η λιτότητα θα σταματήσει όταν μπει η προοπτική της ανάπτυξης και προέβλεψε ότι εάν βγούμε από το ευρώ θα έχουμε συρρίκνωση του εθνικού εισοδήματος.
Ο Μιχάλης Χαλιάσος από το Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, ωστόσο τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς χρειάζεται ανάπτυξη και αύξηση της παραγωγικότητας. Όπως είπε, αν βγούμε από το ευρώ θα έχουμε μικρότερο κίνητρο για κατευθυνθούμε στο δρόμο της ανάπτυξης και οι πιθανότητες να περιθωριοποιηθούμε και να οδηγηθούμε στην καταστροφή θα είναι μεγαλύτερες. «Θα γίνουμε φτωχότεροι» αν βγούμε από το ευρώ, είπε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Βέττας χαρακτήρισε ακατανόητα τα επιχειρήματα υπέρ της εξόδου από το ευρώ και υπογράμμισε ότι θα χειροτερέψει το πρόβλημα της Ελλάδας. Ξεκαθάρισε ότι μπορούμε και πρέπει να προσπαθήσουμε μέσα στην ευρωζώνη και ότι το κόστος της εξόδου θα είναι τεράστιο. Ο κ. Βέττας τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα οικονομία και ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα ευνοήσουν το μέσο πολίτη.
Από την άλλη υπέρ της εξόδου από το ευρώ τάχθηκαν ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Κώστας Αζαριάδης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Κώστας Λαπαβίτσας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Στέργιος Σκαπέρδας.
Ο Οικονομολόγος Κώστας Αζαριάδης ανέφερε ότι αν δεν πάρουμε μέτρα ανάπτυξης γρήγορα θα μείνουμε στην περιφέρεια της Ευρώπης. Διερωτήθηκε πως το ευρώ βοήθησε την Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί την τελευταία δεκαετία και τόνισε ότι από μόνο του δε φτάνει για να ωθήσει την ελληνική οικονομία στο επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών. Είπε ακόμα, πως αν η κατάσταση ήταν καλύτερη δε θα σκεφτόταν έξοδο από το ευρώ και τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το δίλημμα «χρεοκοπία ή πείνα». Ο κ. Αζαριάδης υπογράμμισε ότι αν η κατάσταση ήταν καλύτερη δε θα σκεφτόταν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Κώστας Λαπαβίτσας εκτίμησε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί το μέλλον της νομισματικής ένωσης είναι άδηλο, η θέση της Ελλάδας είναι επισφαλής και απεικονίζει όλα τα προβλήματα της ΟΝΕ συγκεντρωμένα. Μάλιστα χαρακτήρισε το ευρώ παγίδα και είπε ότι η Ελλάδα είναι πιασμένη στο δόκανο και πρέπει να φύγει. Τόνισε ότι το ευρώ δεν είναι λιμάνι ασφαλείας και σε περίπτωση εξόδου θα υπάρξει κόστος, αλλά μπορεί να κατανεμηθεί σωστά. Ο κ. Λαπαβίτσας σημείωσε παράλληλα, ότι με το παρόν κράτος λίγα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν και το πολιτικό σκηνικό χρειάζεται αναδιάταξη. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να διοικείται από στρώματα που δεν πληρώνουν φόρους».
Φταίει το ευρώ για το ότι αναγκαζόμαστε να εισάγουμε ντομάτες, εκτίμησε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Στέργιος Σκαπέρδας και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ στο παρελθόν όση ανεργία έχει τώρα. Επίσης αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά «δεν είχε η Ελλάδα οικονομία πριν από το 2002; Δεν είχε δημόσια νοσοκομεία και σχολεία;».