Α. Τσιγκρής: H εξασφάλιση φορολογικών εσόδων με δυσανάλογο τρόπο είναι αντισυνταγματική
«Η κοινωνία ακόμη δεν έχει συνέλθει από τη ρύθμιση που προβλέπει την κατάργηση του αφορολόγητου των τέκνων, ακόμη και στις πολύτεκνες οικογένειες.
Φαντάζει πραγματικά απίστευτο ότι τα παιδιά θα θεωρούνται πλέον τεκμήριο φορολόγησης για την οικογένεια, όπως τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, τα σκάφη αναψυχής και οι πολυτελείς εξοχικές κατοικίες!
Και ενώ δεν είχαμε συνέλθει από το πρώτο σοκ, μαθαίνουμε ότι υπάρχει εισήγηση για φορολόγηση των εισοδημάτων άνω των 26.000 ευρώ με 45%.
Με λίγα λόγια κάποιος πρέπει να δουλεύει το μισό χρόνο για πληρώσει το φόρο, άλλους δύο μήνες για τα χαράτσια, ενώ με τους μισθούς των άλλων τεσσάρων μηνών θα πρέπει ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του.
Όλα αυτά στην ιδανική περίπτωση που κάποιος δεν έχει παιδιά, σπίτι ή κάποιο χωράφι!
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η λύση δεν μπορεί να αναζητηθεί σε πρόσθετα φορολογικά μέτρα αποκλειστικά ταμιευτικού χαρακτήρα που αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.
Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης θα οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της μη συμμόρφωσης των φορολογούμενων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις με συνέπειες δραματικές για τα δημόσια οικονομικά.
Μολονότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής συνιστά έναν απόλυτα θεμιτό σκοπό, ωστόσο τα υιοθετούμενα μέτρα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο για την επίτευξη του σκοπού αυτού παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό τα συνταγματικώς προστατευόμενα δικαιώματα των φορολογουμένων.
Κατά τη θέσπιση φορολογικών νόμων, ο φορολογικός νομοθέτης οφείλει να σέβεται τόσο τις συνταγματικές φορολογικές αρχές, όπως κυρίως την αρχή της φοροδοτικής ικανότητας και την αρχή της αναλογικότητας.
Σε κάθε περίπτωση η εξασφάλιση φορολογικών εσόδων μέσω της υπέρμετρης αύξησης της φορολογίας κατά τρόπο δυσανάλογο με τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων είναι αντισυνταγματική…».
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια