Ο κατασκευαστικός τομέας ευθύνεται για το περίπου 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως.
Για αυτό τον λόγο τα τελευταία χρόνια ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν δομικά υλικά φιλικά στο περιβάλλον.
Η τελευταία σχετική προσπάθεια έρχεται από τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Γκίτινγκεν στη Γερμανία. Οι ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο ώστε να μετατρέπουν το ποπ κορν σε ένα υλικό μόνωσης των κτιρίων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το υλικό αυτό είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον, βιώσιμο αλλά και ασφαλές από τα υπάρχοντα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο.
Ένα καλό μονωτικό υλικό μειώνει τις ανάγκες για θέρμανση άρα και για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Όμως τα υπάρχοντα μονωτικά υλικά κατασκευάζονται σε ποσοστό 90% από πλαστικές ύλες που προέρχονται από επεξεργασία πετρελαίου ή από ίνες ορυκτών.
Πρόκειται για μη ανανεώσιμα υλικά που παράγουν άνθρακα κατά τη διαδικασία παραγωγής τους και σπάνια ανακυκλώνονται όταν ένα κτίριο κατεδαφίζεται.
To νέο υλικό που ανέπτυξαν οι ερευνητές αποτελείται από κοκκοποιημένο ποπ κορν το οποίο όχι μόνο παγιδεύει την θερμότητα αλλά έχει υψηλό δείκτη προστασίας από την φωτιά ενώ παράλληλα είναι αδιάβροχο.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του υλικού η μέθοδος που χρησιμοποιήσαν είναι χαμηλού κόστους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλίμακα βιομηχανικής παραγωγής οπότε όποιος το επιθυμεί μπορεί να δοκιμάσει να μονώσει ένα κτίριο με... ποπ κορν