Αγγλία: Περισσότεροι από 2 εκατ. ενήλικες πάσχουν από long Covid

Περισσότεροι από 2 εκατ. ενήλικες στην Αγγλία υποφέρουν από long Covid εκδηλώνοντας δηλαδή επίμονα συμπτώματα Covid-19, σύμφωνα με μελέτη η οποία αναδεικνύει την επιπλέον πίεση που ασκείται στην ήδη πιεσμένο σύστημα υγείας.

Η μελέτη React-2, με επικεφαλής το Imperial College London, εκτιμά ότι περισσότεροι από 2 εκατ. ενήλικες είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα Covid-19 που διήρκεσε περισσότερο από 12 εβδομάδες και λίγο κάτω από 1 εκατ. ενήλικες υπέφεραν από τρία ή περισσότερα επίμονα συμπτώματα.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκε μια λίστα με 29 συμπτώματα, που αφορούν από αλλαγές στη γεύση και τη μυρωδιά και την κόπωση έως τα πιο σοβαρά συμπτώματα όπως δύσπνοια και πόνος στο στήθος.

Οι γυναίκες είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναφέρουν από τα συμπτώματα του long Covid, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία εξέτασε μισό εκατομμύριο ενήλικες μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021. Κάθε δεκαετία ηλικίας αυξάνει επίσης τον κίνδυνο long Covid κατά 3,5%.

Ο επικεφαλής ερευνητής Πολ Έλιοτ, καθηγητής επιδημιολογίας στο Imperial College London, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν «μια ανησυχητική εικόνα των μακροπρόθεσμων συνεπειών στην υγεία του Covid-19», προσθέτοντας ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη στην πολιτική και στον σχεδιασμό».

Η καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Imperial College London, Έλεν Γουάρντ, δήλωσε ότι για μια «μικρή μειονότητα» των ασθενών τα συμπτώματα θα μπορούσαν να παραμείνουν για χρόνια.

Το NHS της Αγγλίας δέσμευσε την περασμένη εβδομάδα 100 εκατ. λίρες για να βελτιώσει τη διάγνωση και τη θεραπεία του long Covid», συμπεριλαμβανομένων 30 εκατ. λιρών για τους γιατρούς, αλλά οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας αναμένουν ότι θα χρειαστούν περισσότερη χρηματοδότηση.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης