Τα ξενοδοχεία βρίσκονται στο έβδομο στάδιο του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την επιστροφή στην «μερική» κανονικότητα, κάτι που σημαίνει ότι θα ανοίξουν στα μέσα ή στα τέλη Ιουνίου, όμως το ζητούμενο για τους ξενοδόχους δεν είναι αυτό.
Το ζητούμενο έχει να κάνει με το πώς θα λειτουργήσουν και το κυριότερο το τι θα χρειαστεί να κάνει το κράτος για να έχουν κόσμο και να μην είναι άδεια.
Έτσι και αλλιώς το πλήγμα που έφερε ο κορωνοϊός στον ελληνικό τουρισμό είναι ήδη τεράστιο και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι και τη θερινή τουριστική σεζόν.
Το ζήτημα πλέον είναι να επουλωθούν κάποιες, έστω, πληγές από αυτές που έφερε o κορωνοϊός στον τουρισμό και αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν ανοίξουν τα σύνορα που αυτή τη στιγμή για την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών και το σύνολο σχεδόν του κόσμου είναι κλειστά.
«Ένας νέος ταξιδιωτικός οδηγός»
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος μιλώντας για το θέμα τονίζει: «Για να έχουν κόσμο τα ξενοδοχεία και να υπάρξουν τουρίστες θα πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα και να αρθεί η απαγόρευση που ισχύει μέχρι ώρας. Είναι ανάγκη για το σύνολο του τουρισμού και των ξενοδοχείων να υπάρξει ένας νέος ταξιδιωτικός οδηγός από την Ευρωπαϊκή Ένωση που να καθορίζει τις νέες συνθήκες ταξιδιών.
Αυτό που ακούγεται για την ώρα και μάλλον προς τα εκεί πάει το θέμα είναι ότι θα υπάρξει μία διακρατική συμφωνία της Ελλάδος με χώρες που δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη επικινδυνότητα, έτσι ώστε να έρθουν τουρίστες και να ξεκινήσει έστω και δειλά – δειλά η τουριστική σεζόν».
Το μόνο θετικό είναι ότι η Ελλάδα καταφέρνοντας τον περιορισμό της επιδημίας, πέτυχε να θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός για τον υπόλοιπό κόσμο.
Από την άλλη βέβαια όλα αυτά που έγιναν στον υπόλοιπο κόσμο, με τον κορωνοϊό να σπέρνει τον θάνατο και να αφήσει πίσω του χιλιάδες νεκρούς, είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τους πολίτες δεκάδων χωρών να κάνουν ταξίδια, έστω και σε προορισμούς που θεωρούνται ασφαλείς.
«Κάποιοι δεν θα ανοίξουν καθόλου»
Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο «είναι σίγουρο ότι ένα σημαντικό ποσοστό των μεγάλων ξενοδοχείων, αυτών δηλαδή που έχουν από 300 κλίνες και πάνω, φέτος θα προτιμήσουν να μην ανοίξουν καθόλου. Επίσης αλυσίδες μεγάλων ξενοδοχειακών ομιλών που έχουν αρκετά ξενοδοχεία στην χώρα μας, θα ανοίξουν ορισμένα από αυτά και όχι όλα».
Απώλειές θέσεων εργασίας
Το κλείσιμο των ξενοδοχείων και μάλιστα τόσων μεγάλων μονάδων σημαίνει απώλειες θέσεων εργασίας για τον τουριστικό κλάδο που όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της εθνικής μας οικονομίας, δίνοντας δουλειά σε αρκετό κόσμο, ειδικότερα τα καλοκαίρια.
Όμως τα πράγματα πλέον είναι αρκετά δύσκολα για τον τουρισμό της Ελλάδος. «Το καλό σενάριο θα είναι η πτώση στην φετινή τουριστική κίνηση να φτάσει το 50% σε σύγκριση με πέρυσι» τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος.
«Αυτό είναι το ευοίωνο ενδεχόμενο. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς έτσι γιατί καταστροφή μιλάμε». Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο απαγορεύουν επί της ουσίας στα άτομα άνω των 65 ετών να κάνουν ταξίδια, λέγοντάς τους ότι αν κάτι τους συμβεί αναλαμβάνουν μόνοι τους την ευθύνη.
«Αυτό θα λειτουργήσει ανασταλτικά και είναι ένας επιπλέον παράγοντας που δυσκολεύει τα πράγματα» τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος.
«Όταν λένε τουρισμό στην Ελλάδα, μιλάμε κυρίως για αεροπλάνα»
Μέχρι ώρας οι ξενοδόχοι βρίσκονται στην αναμονή για την έκδοση του νέου υγειονομικού πρωτοκόλλου που θα ισχύσει για τις συνθήκες που θα διαμορφώσει ο κορωνοϊός για τα ταξίδια, γεγονός που ασφαλώς θα επηρεάσει και την επιβατική κίνηση στα αεροπλάνα.
«Όταν λέμε τουρισμό στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι σε ποσοστό τουλάχιστον 85% μιλάμε για αεροπλάνα, δηλαδή για τουρίστες που φτάνουν στην χώρα μας μέσω των αεροδρομίων. Αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα, ισχύει και για την περιοχή μας με το αεροδρόμιο του Αράξου.
Βάζοντας περιορισμούς στην επιβατική κίνηση των αεροπλάνων, σημαίνει λιγότερος κόσμος στα ξενοδοχεία της χώρας. Όμως βρισκόμαστε σε αναμονή και ακόμα βαδίζουμε προχωρώντας στο άγνωστο. Ξέρουμε δηλαδή ότι θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, αλλά δεν γνωρίζουμε το πώς θα λειτουργήσουν και τους κανόνες που θα υπάρξουν».
Έμφαση στον οδικό τουρισμό
Με όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα, το βάρος και η έμφαση, θα πρέπει να δοθεί από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο, στον οδικό τουρισμό. «Ο οδικός τουρισμός είναι η μετακίνηση με αμάξι που θεωρείται αρκετά ασφαλής και δεν έχει να κάνει μόνο με τους Έλληνες επισκέπτες, αλλά και με πολλούς που έρχονται από χώρες των Βαλκανίων.
Στην περιοχή μας ο οδικός τουρισμός έχει περιθώρια ανάπτυξης, ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας, της Ιονίας και της Ολυμπίας οδού. Το άνοιγμα των αυτοκινητόδρομων αποδείχτηκε τα προηγούμενα χρόνια ότι βοήθησε αρκετά και την περιοχή μας.
Με έξι έως δώδεκα ώρες ταξίδι φτάνεις στην Δυτική Ελλάδα με ασφάλεια και μπορείς να επισκεφτείς όλα τα αξιοθέατα και τα μνημεία της περιοχής. Όμως να ξεκαθαρίσω κάτι: Δεν μας σώσει ο οδικός τουρισμός, αλλά είναι μία μικρή ακτίνα μέσα στο σκοτάδι στην οποία με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση».
«Καμία ουσιαστική βοήθεια»
Μέχρι στιγμής τα μέτρα ελάφρυνσης για τους ξενοδόχους και γενικότερα τον τουριστικό κλάδο που ήταν να ανακοινώσει η κυβέρνηση, δεν υπάρχουν ή καλύτερα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.
«Δεν έχουμε πάρει καμία ουσιαστική βοήθεια μέχρι ώρας. Δεν μπορεί να θεωρηθεί βοήθεια τα έντοκα δάνεια ως κεφάλαιο κίνησης ή σε όποια μορφή και αν έχουν αυτά. Βοήθεια θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ ή η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά ως τώρα δεν γνωρίζουμε κάτι.
Είναι καλό που επιδοτήθηκαν οι εργαζόμενοι που είναι επί της ουσίας άνεργοι, αλλά με τα κλειστά ξενοδοχεία που βρίσκονται τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε καραντίνα δεν έχει γίνει τίποτα. Ευελπιστούμε…».
Κ.Α.
(από εφημερίδα "7 Μέρες Ενημέρωση").