Covid-19: Η Βουχάν σε επαγρύπνηση - Οι κάτοικοι παραμένουν σπίτι

Σαφείς οδηγίες να εξακολουθήσουν να μένουν σπίτι και να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας δόθηκαν στους κατοίκους της Βουχάν, της κινεζικής πόλης που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19, λίγες μόλις μέρες προτού αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί κι ενόσω τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά από τον Φεβρουάριο.

Ο φόβος ενός δεύτερου κύματος ωστόσο παραμένει υψηλός, επισήμανε ο Ουάνγκ Ζογκλίν, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Βουχάν, σημειώνοντας τους εξωτερικούς, αλλά και τους εσωτερικούς κινδύνους.

Η Κίνα έχει αναφέρει περισσότερα από 81.600 κρούσματα του κορωνοϊού από τότε που εκδηλώθηκε, καθώς και 3.322 θανάτους ασθενών. Η διαφάνεια ωστόσο της Κίνας, όσον αφορά και τα αριθμητικά στοιχεία, έχει αμφισβητηθεί – επισήμως από τις ΗΠΑ.

Έως αυτή την εβδομάδα, η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας δεν περιελάμβανε στα κρούσματα τους πολίτες που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, πλην όμως δεν παρουσίασαν συμπτώματα. Την Παρασκευή, η επιτροπή ανέφερε 31 νέα κρούσματα, περιλαμβανομένων από κοινοτική μετάδοση. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όλοι στη Βουχάν.

Η Βουχάν είχε χαλαρώσει τους αυστηρούς περιορισμούς τις τελευταίες εβδομάδες και οι αρχές έχουν ανακοινώσει άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις 8 Απριλίου, για όσους έχουν τον πράσινο «κώδικα υγείας».

Η Κίνα θα θρηνήσει το Σάββατο για τους 14 «μάρτυρες» που πέθαναν μαχόμενοι την πανδημία. Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε ξένες πρεσβείες και προξενεία, ενώ σιγή τριών λεπτών θα τηρηθεί το πρωί.

Στους «μάρτυρες» περιλαμβάνεται ο Λι Ουενλιάνγκ, ο γιατρός που προσπάθησε να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που έρχεται τις πρώτες κιόλας μέρες εμφάνισης του κορωνοϊού στη Βουχάν, αλλά οι αρχές τιμώρησαν για τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Ο 34χρονος Λι πέθανε στις αρχές Φεβρουαρίου, αφότου μολύνθηκε και ο ίδιος από τον φονικό ιό στη μάχη για την καταπολέμησή του.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης