Λύση στα χαρτιά και βαρύ οικονομικό κόστος για τα σκουπίδια, αλλά από πράξεις;
Η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου, με την οποία εγκρίνεται το αίτημα του Δήμου Αιγιάλειας, για μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων Κοζάνης, ήρθε χθες να σφραγίσει μια μακρά περίοδο αναζήτησης προσωρινής λύσης για τον εφιάλτη της τοπικής κοινωνίας αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών.
Καθοριστικό ρόλο στην άμεση λύση που έδωσε η Κυβέρνηση, έπαιξε η πρότερη απόφαση της Περιφέρειας - κατόπιν αιτήματος του δήμου - με την οποία, από τον περασμένο Απρίλιο οι περιοχές Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας», λόγω της αδυναμίας πλήρους αποκομιδής των σκουπιδιών, απόφαση αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, αυτό που θα δώσει τη μέγιστη αξία στην παραπάνω κυβερνητική παρέμβαση, είναι ο χρόνος που πραγματικά θα γίνει πράξη η αποκομιδή των στερεών αποβλήτων.
Ο δήμαρχος Θ. Παναγόπουλος, ήδη τρέχει τη συνεργασία Δήμου - ΦΟΔΣΑ Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να ξεκινήσει η μεταφορά 15.000 τόνων σκουπιδιών. Θα πρέπει όμως πρώτα το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει τη σχετική προγραμματική σύμβαση, με κόστος στα 120 ευρώ ανά τόνο.
Ο κ. Παναγόπουλος, επιμένει να δηλώνει στην «Π» πως πιθανά και μέσα στο σαββατοκύριακο καταστεί δυνατή μια πρώτη μαζική απομάκρυνση και μεταφορά σωρευμένων σκουπιδιών, τα οποία συνολικά εκτιμά στους 4.000 τόνους.
Επικαλείται δε και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, ο οποίος φέρεται να του είπε πως μπορεί να ξεκινήσει τη μεταφορά, πριν ακόμα ολοκληρωθούν κατά γράμμα οι διαδικασίες, αφού ο δήμος βρίσκεται σε «έκτακτη ανάγκη».
Αντίθετη εκτίμηση των πραγμάτων -αν και χαιρετίζει την πολιτική απόφαση προσωρινής αντιμετώπισης της κατάστασης- η εκπρόσωπος της νεοεκλεγείσας δημοτικής αρχής Μ. Τσουκαλά, η οποία χθες ενημερώθηκε από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ν. Παπαθεοδώρου.
«Θα χρειαστεί πιθανά και η άλλη εβδομάδα για γραφειοκρατικές διαδικασίες» λέει στην «Π», ενώ αμφισβητεί το νούμερο των απορριμμάτων και αντί 4.000 τ. ανεβάζει αυτούς σε πάνω από 6.000, ο δεν νομικός σύμβουλος του δήμου από 8 έως 10 χιλιάδες τόνους.
Σε ισχύ παραμένει και η πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για διοχέτευση 8.000 τ. σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ Αιτωλοακαρνανίας, αλλά η περίπτωση αυτή θα επανεξεταστεί, αφότου η περιοχή πρώτα καθαρίσει και επιστρέψει στην κανονικότητα.
Την ίδια ώρα, αρχίζει μια σοβαρή συζήτηση για τη μεγάλη «αιμορραγία» που θα υποστεί ο δήμος, αφού με προ ημερών απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας εκτάκτως αποφάσισε να μεταφέρει από τον τρέχοντα προϋπολογισμό του, κονδύλι 566.000 ευρώ, για να πληρώσει τη χρήση ΧΥΤΑ και ότι προκύψει από δω και πέρα.
Τα χρήματα αυτά, ως διαθέσιμα στο ταμείο του δήμου, προορίζονταν για επενδύσεις, αλλά για λόγους «έκτακτης ανάγκης» πάνε τελικά να καλύψουν τα έξοδα μεταφοράς των απορριμμάτων, στο εργοστάσιο της Κοζάνης.
Μέχρι τώρα, κάθε χρόνο, ο δήμος ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ σε έξοδα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, πολύ δε περισσότερο από το 2018 μέχρι τώρα, που έχει δαπανήσει πολλαπλάσια, αφού περί τις 900 χιλιάδες ευρώ πήγαν για αναγκαστικά έργα αποκατάστασης στο ΧΥΤΑ Αιγείρας... άνευ διαπιστωμένης απόδοσης.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Π. Παπαγιαννακόπουλος εξηγεί ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος οδήγησε την Οικονομική Επιτροπή στο να εγκρίνει το κόστος μεταφοράς. «Εδώ που φτάσαμε το τίμημα, όσο κι αν είναι υψηλό, είναι δευτερεύον μπροστά στην υγεία των πολιτών» τόνισε.
Πάντως, η Μαρία Τσουκαλά διαφοροποιείται και καταθέτει την άποψη ότι οι 15.000 τόνοι στην Κοζάνη, δεν θα πρέπει να εξαντληθούν, ώστε να μην δαπανηθούν πολλά κονδύλια, αλλά ο δήμος να προχωρήσει παράλληλα σε δράσεις ανακύκλωσης, Πράσινων Σημείων και εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης, που δεν θα τον ματώνει οικονομικά.