Μόνο η Γερμανία ανθίσταται στις πολλαπλές πιέσεις να αναλάβει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα τα χρέη των χωρών-μελών της ερωζώνης, είτε εκτυπώνοντας χρήμα, είτε εκδίδοντας ευρωομόλογα.
Δύο εξακολουθούν να είναι τα βασικά σημεία τριβής μεταξύ των κρατών-μελών: το ευρωομόλογο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ξεκινώντας από το πρώτο, χθες το στρατόπεδο της Μέρκελ έσπευσε, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, να διαψεύσει τα δημοσιεύματα (της γαλλικής "La Tribune" αλλά και άλλων) που το παρουσίασαν έτοιμο να αποδεχθεί μια υπό όρους έκδοση ευρωομολόγων.
Μόλις δύο ημέρες προτού η Κομισιόν παρουσιάσει επισήμως την επονομαζόμενη "Πράσινη Βίβλο" με τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την έκδοση κοινών "ομολόγων σταθερότητας" (τα οποία μάλιστα θεωρεί πως είναι ικανά να αποφορτίσουν την κρίση και να θωρακίσουν την Ευρωζώνη), ο Ζάιμπερτ φρόντισε να υπονομεύσει την εν λόγω πρωτοβουλία δηλώνοντας πως το ευρωομόλογο "δεν είναι θαυματουργό φάρμακο" και πως με αυτό "δεν αντιμετωπίζεται η ρίζα του κακού" (που για τους Γερμανούς δεν είναι άλλη από τη δημοσιονομική απειθαρχία ορισμένων χωρών). Με το Βερολίνο συντάχθηκε στο συγκεκριμένο θέμα και η Φινλανδή υπουργός Οικονομίας Γιούτα Ουρπιλάινεν.
Αμεση και σαφώς επικριτική για τους Γερμανούς ήταν η απάντηση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα πως "είναι λάθος να απορρίπτει κανείς τα ευρωομόλογα ως κάτι το παράλογο".
Μάλιστα, την άποψη του Γιούνκερ φέρεται να συμμερίζεται και ο νέος τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο οποίος μεταβαίνει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο (για συνομιλίες με τους Μπαρόζο, Ρομπάι, Μέρκελ, Σαρκοζί) κομίζοντας στις βαλίτσες του προτάσεις για... έκδοση ευρωομολόγων.
Αναφορικά τώρα με το δεύτερο μεγάλο σημείο διαφωνίας, αυτό του ρόλου της ΕΚΤ, η Eυρωζώνη παρουσιάζεται απολύτως διχασμένη. Από τη μία, ο Βορράς (Γερμανία κ.ά.) εναντιώνεται σθεναρά σε μια μεγαλύτερη ανάμειξη της ΕΚΤ στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης και απορρίπτει προοπτικές όπως το τύπωμα χρήματος και η στήριξη των αδυνάμων μέσω της αγοράς περισσότερων ομολόγων τους.
Από την άλλη, ο Νότος (Γαλλία κ.ά.) θα ήθελε να δει την ΕΚΤ να επέμβει σε ρόλο "πυροσβέστη" και να "σβήσει" μέρος του ευρωπαϊκού χρέους.
Διαμάχη
Στην εν λόγω διαμάχη μπήκε χθες δυναμικά και ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Γ. Ροστόφσκι, ο οποίος τόνισε πως επί του παρόντος οι επιλογές είναι δύο: "Είτε θα επέμβει η ΕΚΤ σε μεγάλη κλίμακα είτε, διαφορετικά, θα έρθει η καταστροφή". Για το θέμα "μίλησαν" με άρθρα τους στον Τύπο και οι Ανταμ Πόζεν (υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας), Τζορτζ Σόρος (ο γνωστός) και Πέτερ Μπόφινγκερ (επιφανής Γερμανός οικονομολόγος), οι οποίοι κάλεσαν την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων για να σώσει την Ευρωζώνη.