Oι Έλληνες πολίτες αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν αιφνιδιαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Τρία κόμματα που εκπροσωπούν διαφορετικούς πολτικούς χώρους, σε τρεις μόνον ημέρες συμφώνησαν σε ένα αναλυτικό πλαίσιο διακυβέρνησης της χώρας και προχώρησαν στον σχηματισμό (συν)κυβέρνησης. Τα πάντα έγιναν "καθαρά και γρήγορα όπως το απαιτούσαν οι περιστάσεις". Έτσι κυριαρχεί ένα ερώτημα: Άλλαξε κάτι στην χώρα; Υπάρχει ελπίδα για μια άλλη πορεία;
Η κοινή λογική λέει ότι δεν είναι δυνατόν το ίδιο παλιό φθαρμένο πολιτικό σύστημα να ξεπεράσει τον εαυτό του και να γίνει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είναι. Δεν θα τα καταφέρουν λοιπόν. Η ίδια κοινη... λογική πάντως παραδέχεται ότι πάντα υπάρχει ένα περιθώριο να αλλάξει μια πραγματικότητα "ακόμα και από αυτούς που την διαμόρφωσαν αρχικά". Υπάρχει δηλαδή το περιθώριο "να γίνει τουλάχιστον μια αρχή".
Μέχρι αυτή την στιγμή η κυβέρνηση Σαμαρά ελεγχόμενη από τους δυο εταίρους της έχει αποφασίσει τα σωστά: Μέτρα ανακούφισης για τους πολλούς, μειώσεις φόρων, όχι άλλες περικοπές στο εισόδημα των μισθωτών - συνταξιούχων, πρώτα μέτρα εξοικονόμησης με περιορισμούς των δαπανών. Μια πρώτη εντύπωση είναι τούτη: Κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση γιατί "αν κινηθούν όπως στο παρελθόν θα καταστραφούν"... Είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που υποχρεώνει τα τρία κόμματα, "πάση θυσία", να κινηθούν σωστά. Το ερώτημα είναι αν μπορούν.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι διατεθιμένοι αυτή την φορά να ενισχύσουν την ελληνική κυβέρνηση με τέτοιο τρόπο που θα ομαλοποιεί την πολιτική κατάσταση στη χώρα που είναι έκρρυθμη: Ξυλοδαρμοί αλλοδαπών, αυτοκτονίες, βαθιά ύφεση και ένα αριστερό κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ), να ετοιμάζεται να κυβερνήσει.
Η τρόικα έχει αποφασίσει:
* Την επιμήκυνση του χρόνου του μνημονίου κατά δυο χρόνια.
* Την πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδος για να ξεκινήσει η ανάπτυξη.
* Την μη εφαρμογή άλλων μέτρων περικοπών καθώς και πρόσθετων φόρων.
* Ναι στα μέτρα ανακούφισης.
Για όλα τα παραπάνω η τρόικα ζητεί τα λεγόμενα "ισοδύναμα μέτρα". Δηλαδή να κλείσουν φορείς του Δημοσίου, να μειωθούν δραστικά οι σπατάλες, να νικηθεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά. Στα παραπάνω έχει στοιχηματίσει και η κυβέρνηση Σαμαρά. Αν καταφέρει να "σκουντήξει" το τέρας που λέγεται "Δημόσιο", αυτή η κυβέρνηση ίσως αποδειχθεί μακράς πνοής και αντέξει μέχρι το 2014 οπότε θα στηθούν και πάλι κάλπες μαζί με τις ευρωεκλογές.