Με τιμές το Αίγιο γιόρτασε την Επέτειο της Συνέλευσης της Βοστίτσας
«Η Εκκλησία υπήρξε πάντοτε ενεργώς παρούσα στους μεγάλους αγώνες μας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Ο ρόλος της στους αγώνες τού Έθνους μας και της κοινωνίας μας, που δεν απαντάται -τουλάχιστον στην ίδια έκταση και με την ίδια ένταση- σε άλλες χώρες, εξηγεί ευγλώττως τους δεσμούς Πολιτείας και Εκκλησίας, τους οποίους αποτυπώνουν, και θεσμικώς, όλα, ανεξαιρέτως, τα Ελληνικά Συντάγματα από τη σύσταση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους, με κατάληξη το ισχύον Σύνταγμα του 1975». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, σήμερα από το Αίγιο ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, με αφορμή τον εορτασμό της 197ης επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, που για πρώτη φορά εορτάστηκε ως επίσημη εθνική εορτή και θεσμοθετήθηκε ως τοπική αργία με Προεδρικό Διάταγμα που πρόσφατα υπέγραψε ο ίδιος.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίσημη Δοξολογία που τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου και Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, παρουσία του δημάρχου Αιγιαλείας κ. Αθανασίου Παναγόπουλου, του υπουργού Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή (εκπροσώπησε την κυβέρνηση), βουλευτών του νομού Αχαΐας, αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων κ.ά.
Λίγο πριν το τέλος, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφού πρώτα τον ευχαρίστησε για την παρουσία του, είπε: «Εξοχότατε, με την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, ικανοποιείτε έναν πόθο δεκαετιών να ανακηρυχθεί η ημέρα διεξαγωγής τής Μυστικής Συνελεύσεως της Βοστίτσας ως μία επίσημη ημέρα στην ελληνική ιστορία και ειδικότερα στην ιστορία της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Δεχθείτε τις ταπεινές ευχαριστίες μας, διότι αποδεχθήκατε το αίτημά μας και χαρίζετε στην πόλη μας, στην Αιγιάλεια, αυτή τη μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Ειδικότερα για εμένα, η ημέρα αυτή είναι πολύ σημαντική, για τον πρόσθετο λόγο ότι, καθώς συμπληρώνω 40 χρόνια Διακονίας σε αυτόν εδώ τον ιστορικό τόπο, πριν ολοκληρώσω την αποστολή μου είδα να υλοποιείται αυτός ο πόθος. Προσωπικά, είμαι ευγνώμων προς τον Θεόν, διότι μου έδωσε δύο μεγάλες συγκινήσεις. Η πρώτη είναι ότι εορτάζουμε αυτή την επέτειο που τόσο ποθούσαμε και η άλλη είναι ότι με αξίωσε, εμένα τον ταπεινό και ανάξιο, να ανακαλύψω ένα ακόμα στοιχείο από την Εθνική μας Παλιγγενεσία, το οποίο επισφραγίζει τον αγώνα του 1821. Πρόκειται για τη διακήρυξη του Παλαιών Πατρών Γερμανού που εκφώνησε στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας την 8ην (20ήν) Μαρτίου 1821 και η οποία δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουνίου 1821 στη γαλλική εφημερίδα «Le Constitutionnel». Αυτή, λοιπόν, τη διακήρυξη κατάφερα πριν από χρόνια να βρω στη βιβλιοθήκη των Παρισίων και να την φέρω εις γνώσιν των Ελλήνων, προσθέτοντας έτσι ένα ακόμα ντοκουμέντο κόντρα σε όλους εκείνους που επιθυμούν σκοπίμως να διαστρεβλώσουν την ιστορία μας!».
Και ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στον κ. Παυλόπουλο ένα αντίγραφο της Διακήρυξης του Παλαιών Πατρών Γερμανού, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον ευχαριστεί εκ βάθους καρδίας για αυτήν του την κίνηση.
Ακολούθως, κλήρος και λαός μετέβησαν στο μνημείο των Ηρώων που βρίσκεται στο πάρκο των Υψηλών Αλωνίων, εκεί όπου, αφού πρώτα εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια, οι επίσημοι αλλά και πλήθος κόσμου παρακολούθησαν την παρέλαση των σχολικών τμημάτων, μετά το πέρας της οποίας ο κ. Παυλόπουλος με δήλωσή του αναφέρθηκε στο δίδαγμα που αφήνει ως ιστορική παρακαταθήκη η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, τονίζοντας τα εξής: «Η “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας” και οι αποφάσεις που ελήφθησαν τότε μάς αφήνουν ως ιστορική παρακαταθήκη το δίδαγμα: Ακόμη και όταν διαφωνούμε -και οι διαφωνίες είναι απολύτως θεμιτές σε κάθε πραγματική Δημοκρατία- οφείλουμε στο τέλος, και με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και να επιδιώκουμε την επίτευξη των εθνικών μας στόχων με αρραγή ενότητα και με μόνο γνώμονα το γνήσιο συμφέρον της πατρίδας, του λαού μας και του Έθνους μας».
Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες κ.κ. Αμβρόσιο, Χρυσόστομο, Ιερόθεο και Θεόκλητο, μετέβη στο Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, στους χώρους τού οποίου ξεναγήθηκε από την πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας κ. Βάνα Μπεντεβή, την «ψυχή της όλης προσπάθειας» προκειμένου να αναδειχθεί η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, δηλώνοντας πραγματικά εντυπωσιασμένος και συνάμα συγκινημένος από τα εκθέματά του.
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι άπαντες οι επίσημοι (και όχι μόνο) μετέβησαν στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξης του κ. Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Αιγιαλείας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του προς τον δήμαρχο Αιγιαλείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στον ρόλο της Εκκλησίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η περίπτωση της "Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας", σε συνδυασμό με την έκρηξη της Εθνεγερσίας στην Αγία Λαύρα την 25η Μαρτίου 1821, όταν και πάλι η Εκκλησία ήταν παρούσα και πρωτοπόρος, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές. Η Εκκλησία υπήρξε ενεργώς παρούσα και στους αγώνες στήριξης της κοινωνίας μας, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές. Κυρίως σήμερα ουδείς μπορεί να υποτιμήσει και, πολύ περισσότερο, να μηδενίσει το ρόλο της Εκκλησίας ως προς την αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης που ακόμη πλήττει τον τόπο μας και το λαό μας. Ειδικότερα δε το ρόλο της Εκκλησίας ως προς τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής, όταν μάλιστα ο ρόλος αυτός συνέβαλε τα μέγιστα στην αποφυγή της ρήξης του κοινωνικού μας ιστού».
Ανάλογες στιγμές συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας έζησαν και όσοι βρέθηκαν λίγο πριν τη 1μ.μ. στην Τοπική Κοινότητας Τέμενης και συγκεκριμένα εντός και εκτός του παλαιού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, ενός ιερού χώρου που, με βάση ιστορικές πηγές, αποτέλεσε πεδίο δράσης για την πραγματοποίηση της Μυστικής Συνέλευσης, δρομολογώντας τις εξελίξεις του ιερού αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία από τον τουρκικό ζυγό και την ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας. Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες και ο Εξοχότατος εισήλθαν στο εσωτερικό του παλαιού Ιερού Ναού, όπου τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Παναγιώτης Μαρίνος, ο οποίος τόνισε πως είναι πολύ τιμητικό για τον τόπο του το γεγονός ότι οι ιστορικές πηγές καταμαρτυρούν ότι ο χώρος τέλεσης της Μυστικής Συνέλευσης ήταν το μικρό αυτό εκκλησάκι, προσθέτοντας πως οι εκδηλώσεις είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτούς που συμμετείχαν στην Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, με τον κ. Παυλόπουλο να ανταπαντά πως «έχουμε τη μεγάλη υποχρέωση να διατηρήσουμε αλλά και να μεταλαμπαδεύσουμε την ιστορική πραγματικότητα στις νεότερες γενιές».
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με το επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων ο δήμος στο ξενοδοχείο «Long Beach», εκεί όπου ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε για ακόμα μια φορά τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για την τιμή που του έκαναν να τον αναγορεύσουν επίτιμο δημότη του δήμου Αιγιαλείας. «Ενός ιστορικού, με όλη τη σημασία της λέξης, τόπου, με συνεχή παρουσία και μοναδικής σπουδαιότητας προσφορά στους μεγάλους υπέρ του Έθνους αγώνες», κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Λίγο πριν το τέλος, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος, ευχαριστώντας (και) τον υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος ως Υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε την περασμένη άνοιξη την απόφαση για να καθιερωθεί ως αργία για τον δήμο Αιγιαλείας η 26η Ιανουαρίου και συγχαίροντας για ακόμα μια φορά τον κ. Αθανάσιο Παναγόπουλο, την κ. Βάνα Μπεντεβή αλλά και όλους τους συνεργάτες τους για τις άοκνες προσπάθειές τους προκειμένου να αναδειχθεί αυτό το τόσο σημαντικό ιστορικό γεγονός! Μια ιστορική αλήθεια, που καθιστά και επίσημα πλέον το Αίγιο ως την πόλη στην οποία οργανώθηκε και σχεδιάσθηκε η Επανάσταση του 1821!