Ανακοίνωσαν πρόστιμα στην "Ελληνική Χρυσός" 33 μήνες μετά

Στην άσκηση έφεσης κατά των αποφάσεων με τις οποίες πρωτοδίκως ακυρώθηκαν πρόστιμα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, που είχαν επιβληθεί στην «Ελληνικός Χρυσός», προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το πρόστιμο στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. επιβλήθηκε για σειρά περιβαλλοντικών παραβάσεων στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών. Οι δύο αποφάσεις του 25ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, δεν αμφισβητούν τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών ελέγχων, συνεπώς και τις περιβαλλοντικές παραβάσεις στην περιοχή, περιορίζουν όμως το βασικό σκεπτικό τους στην πάροδο του “εύλογου χρονικού διαστήματος” των 33 μηνών, κατά το οποίο η διοίκηση όφειλε να είχε αποστείλει τις αποφάσεις των προστίμων.

 Οπως έκρινε το δικαστήριο, «το χρονικό διάστημα (33 μήνες) που μεσολάβησε από την έναρξη της διενέργειας του ελέγχου μέχρι την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης υπερβαίνει, κατά την κρίση του δικαστηρίου, τον εύλογο χρόνο εντός του οποίου όφειλε η διοίκηση να ολοκληρώσει την περιβαλλοντική επιθεώρηση».

Το δικαστήριο, μάλιστα, υπέδειξε στο υπουργείο Περιβάλλοντος ότι βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας (Οδηγία 2010/75/ΕΕ) «κατά την καθιέρωση από τα κράτη-μέλη συστήματος περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων πρέπει να εξασφαλίζεται η διάθεση επαρκούς προσωπικού με ικανότητες και προσόντα που απαιτούνται για την αποτελεσματική διεξαγωγή των επιθεωρήσεων αυτών».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης