Ατομική έκθεση της Πατρινής καλλιτέχνιδας Ελένης Ζαβέρδα–Κίτρου Εικαστικές «Αμφιθυμίες – Επιθυμίες»
Ο Σύνδεσμος Φίλων Εστίας Παιδείας Επιστημών Πάτρας, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεών του φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Πατρινής καλλιτέχνιδας Ελένης Ζαβέρδα–Κίτρου με τίτλο «Αμφιθυμίες – Επιθυμίες» στην Εστία Επιστημών Πάτρας. Τα εγκαίνια θα γίνουν απόψε στις 8.
Tα υλικά που συνθέτουν τα γλυπτά της έκθεσης, ο πηλός, τα μέταλλα, οι ημιπολύτιμοι λίθοι, το δέρμα, ο χρυσός, το ξύλο, οι πέτρες δεν χρησιμοποιήθηκαν τυχαία. Είναι υλικά που πολλές φορές αγγίζουν τις επιθυμίες, τους φόβους, την ματαιοδοξία και τους πόθους μας, υλικά που ανάλογα πως θα τα αξιοποιήσεις θα σου φερθούν. Πολύτιμα υλικά όπως ο χρυσός μπορούν να καταλήξουν σε κάτι πραγματικά άγριο και άσχημο, άχρηστο σαν τα σκοτεινά του μυαλού μας ενώ ευτελή υλικά μπορεί να μετατραπούν σε κοσμήματα, πολύτιμα σαν τις ψυχές μας και να μας ολοκληρώσουν σαν ένα χρέος προς εμάς τους ίδιους και κανένα άλλον. Οι άνθρωποι τόσο ατομικά όσο και σαν κοινωνία πρέπει να κερδίσουμε την μάχη με το καταστροφικό κομμάτι του εαυτού μας. Η δημιουργία και οι τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις που κρύβουμε μέσα μας πρέπει να επικρατήσουν..
Η τέχνη και η επιστήμη μπορεί να συμβάλουν σε αυτό στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα που ζούμε αρκεί να τους επιτραπεί. ¨Κρίμα να χάνουμε τον χρόνο μας αλλού… Είναι σαν να τελειώνει η μέρα πριν καν σκοτεινιάσει κι όταν σκοτεινιάζει να είναι πια πολύ αργά…
Η έκθεση αποτελείται από τρία μέρη:
Το ένα περιλαμβάνει κεφάλια διαφόρων φυλών και εποχών (με αποσπασμένα κομμάτια τους για να εκφράζουν την φυλή και τα βιώματά της) και δηλώνει το «Υπέρτατο», αυτό που προσπαθούμε να φτάσουμε, να επιτύχουμε. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι κυρίως κεραμικό, μέταλλο και ημιπολύτιμοι λίθοι. Η τεχνική που χρησιμοποίησα) εκτός από την κλασική για την δημιουργία των κεραμικών είναι κάψιμο σε αυτοσχέδια παραδοσιακά χειροποίητα καμίνια με πολλά υλικά για το κάψιμο της φωτιάς (συνεχής φωτιά νυχθημερόν).
Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει αυτοσχέδια φονικά εργαλεία και δηλώνει το «Καταστροφικό» που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε κι επιτρέπουμε να μας κρατάει πίσω στην πορεία της ζωής. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως είναι ξύλο, μέταλλο, πέτρα, σχοινί και δέρμα.
Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει κοσμήματα (υπερμεγέθη) και δηλώνει το «Δημιουργικό» αυτό που μπορούμε να κάνουμε βίωμα εάν εκμεταλλευτούμε σωστά τα εφόδια που κερδίζουμε ή μας δίνονται. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως είναι κεραμικό και δέρμα πύθωνα.¨
Η Ελένη Ζαβέρδα γεννήθηκε στην Πάτρα το 1974. Σπούδασε στο Λονδίνο κεραμική, ξυλογλυπτική, γραφιστική, μωσαϊκό και βιτρό όπου τον Μάιο του 2001 κερδίζει υποτροφία της Βρετανικής εταιρείας "The Worshipfull Company Of Glaziers And Painters Of Glass" ενώ μαθητεύει και μαρμαρογλυπτική, δίπλα στον γλύπτη Τ. Κοζόκο.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Πάτρα και την Αθήνα, ενώ έργα και δουλειές της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Πάτρα, την Αθήνα και τον Βόλο, καθώς επίσης σε ιδιωτικές συλλογές σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σήμερα ζει κι εργάζεται στην Πάτρα.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια