Τζανακος: Τι θα γίνει με τον καρκινογόνο αμίαντο στη συνοικια Αγίου Νεκταρίου;

Όπως είναι γνωστό 22 Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων, ανταποκρινόμενοι στην αγωνία των κατοίκων της συνοικίας του Αγίου Νεκταρίου, όπου 115 οικογένειες κατοικούν σε παραχωρημένα από το κράτος σπίτια με στέγες από αμίαντο, έθεσαν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο γενικεύοντας το ώστε να αφορά όλη την πόλη.

Το ζήτημα του άκρως επικίνδυνου και καρκινογόνου αμίαντου, αφορά την παγκόσμια κοινότητα και προφανώς την πόλη μας και έχει μια πορεία 3.000 χρόνων χρήσης. Έχει χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως, από όλο τον αρχαίο κόσμο και από τους αρχαίους Έλληνες, αλλά και στην εποχή μας, με κορύφωση της εκμετάλλευσής του τον 20ο αιώνα (κυρίαρχοι στην εξόρυξη, παραγωγή και εκμετάλλευση, Καναδάς και Σοβιετική Ένωση)  οπότε και αποδείχθηκε  η καρκινογόνος συμπεριφορά του, δίχως δυστυχώς μέχρι τα τέλη του αιώνα να γίνει αποδεκτή από τους παραπάνω η απαγόρευση της εμπορίας του.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις η εισήγηση των 22 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στα παραπάνω, θεωρώντας αυτονόητο πως ένα τέτοιας εμβέλειας και σοβαρότητας πρόβλημα, πολύπλοκο και πολύπλευρο, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε συνολικά σαν πόλη.

Ο Ν. Τζανάκος αναφέρει λοιπόν: "Προτείναμε τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων της πόλης (Πανεπιστήμιο, Ιατρικό σύλλογο, Δικηγορικό σύλλογο, ΤΕΕ, Επιμελητήριο κλπ) προκειμένου σε κοινή δράση υπό τον Δήμαρχο της πόλης μας τον κ. Πελετίδη. Συγκεκριμένα και στοχευμένα. Με σκοπό και με στόχο την αποτελεσματικότητα. Με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένες και εξειδικευμένες δράσεις και με ‘απολογισμό’ της επιτροπής σε τρεις μήνες και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με έκπληξη όμως παρακολουθήσαμε μια επανάληψη του καταγγελτικού κομματικού λόγου του κ. Πελετίδη. Άστραψε και βρόντηξε, ελάχιστα ασχολήθηκε με το θέμα, βάζοντας στο στόχαστρο τους πάντες και τα πάντα. Μόνο και μόνο για να βροντοφωνάξει πως αρνείται τη συνεννόηση, αρνείται τη συνύπαρξη με οποιονδήποτε φορέα, πως όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει σαν πολίτης στις κινητοποιήσεις που ο ίδιος και η παράταξή του αποφασίζουν.

Το Δημοτικό συμβούλιο όμως τελικά, δεν ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη στάση του και τις προτάσεις του για μοναχικό δρόμο. Ενέκρινε την πρόταση των 22 της αντιπολίτευσης με ψήφους 22 έναντι 19 της πρότασης του κ. Πελετίδη.

Με βάση το νόμο ο κ. Πελετίδης (ο οποίος δεν ψηφίζει) είναι υποχρεωμένος να συστήσει και να συγκαλέσει άμεσα την επιτροπή που το Δημοτικό του Συμβούλιο αποφάσισε".