Τους τελευταίους τρεις μήνες οι καταθέσεις στις ελληνικές Τράπεζες μειώθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ. Οι Έλληνες με τα capital controls να έχουν μονιμοποιηθεί, προτιμούν τα σεντούκια τους. Η μείωση των καταθεσεων συνεχίζεται με σε τέτοιο βαθμό ώστε η δανειοδότηση της αγοράς να είναι αδύνατη, οι δε Τράπεζες να επινοούν αδιανόητες μικροχρεώσεις για να κλέβουν τους καταθέτες τους.
Από κοντά και η Οικονομική - Κοινωνική Επιτροπή καυτηριάζει με σκληρό τρόπο την φοροεπιδρομή στα εισοδήματα των Ελλήνων μέσω του Ασφαλιστικού συστήματος, καταγγέλλει ότι γίνεται χωρίς αναλογιστικές μελέτες ενώ περιγράφει την καταστροφή που θα φέρει η ψήφισή τους με μετανάστευση εταιρειών και αποδόμηση του οικονομικού περιβάλλοντος.
Είναι μόνο τα παραπάνω; Όχι. Όπου και να κοιτάξει κανείς η Ελλάδα συντρίβεται στην ακυβερνησία και την ψευδολογία. Ακόμα και αυτή την κρίσιμη στιγμή ψεύδονται όταν λένε ότι τα προληπτικά μέτρα δεν έχουν συμφωνηθέι (ενώ περιέχονται μέσα στο τρίτο μνημόνιο της 12ης Ιουλίου - τα έχουν υπογράψει!).
Είναι πλέον απολύτως βέβαιο ότι η μόνη λύση για την χώρα είναι η απομάκρυνσή τους από την εξουσία. Κάθε ώρα ακυβερνησίας σημάινει απλήρωτα ΕΣΠΑ, αύξηση των δια βίου οφειλετών (έχουν φτάσει τα 4.500.000 εκατομμύρια πολίτες), άδεια Ταμεία, εθνική κρίση συνολικά και με τους γείτονες, κλείσιμο χιλιάδων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, φτωχοποίηση, άνεργοι κ.ο.κ.
Έχει έρθει η ώρα λοιπόν που κάθε ένας εξ ημών οφείλει να πάρει θέση. Θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν ή θα πιέσουμε να πέσουν; Πώς όμως μπορεί να πέσει η ομάδα που δήθεν "κυβερνά" αυτή την δύσμοιρη χώρα; Δύο οι υποθετικές περιπτώσεις:
α) Αν οι φορείς συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους και ΜΕΤΑ την ψήφιση των μέτρων. Κλειστά Δικαστήρια, αγρότες στους δρόμους, κλάδοι σε απεργίες διαρκείας ΡΙΧΝΟΥΝ την κυβέρνηση σε λίγες εβδομάδες. Θα το κάνουν;
β) Το Φθινόπωρο. Αν οι απεργίες σταματήσουν με την ψήφιση το Φθινόπωρο θα γίνει νέα αξιολόγηση από τους εταίρους. Εκεί θα διαπιστωθεί ότι όλα τα μέτρα που πήραν δεν απέφεραν τα αναμενόμενα και θα ζητηθούν και νέα μέτρα. Με δεδομένο ότι η κατακραυγή θα έχει φτάσει στο ζενίθ, δεν θα αντέξουν.
Υπάρχει βεβαίως και ο ξένος ποαράγοντας που καθορίζει στο μεγαλύτερο ποσοστό τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Οι δανειστές δεν έριξαν τον Παπανδρέου; Αυτοί δεν ήσαν που άφησαν ακάλυπτο τον Σαμαρά για να χάσει; (Δεν του έκλεισαν την αξιολόγηση όπως ζητούσε).
Είναι οι ίδιοι που βλέπουν ότι ο Τσίπρας δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει, τα κάνει όλα χειρότερα ενώ υπάρχει πλέον εναλλακτική. Ο κ. Μητσοτάκης έχει περάσει καθαρά πρώτος σε δημοφιλία (ξεπερνά και τον... "κανέναν" για πρωθυπουργός) και έχει τα εχέγγυα να τον εμπιστευτεί κανείς.
Αν δεν υπήρχε το δημοψήφισμα στην Βρετανία μπορεί στην Ελλάδα να είχαμε ήδη τις πολιτικές εξελίξεις που χρειάζεται η χώρα.