Απενεμήθη το δέκατο έκτο θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν», στο θέατρο που φέρει το όνομα του αξέχαστου καλλιτέχνη.
Φετινός νικητής είναι ο Αργύρης Πανταζάρας, που βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στον μονόλογο «ΑΩ» σε διασκευή και σκηνοθεσία δική του (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής), για τον ρόλο του Τρελού στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ», σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ (Πειραιώς 260), καθώς και για τη συμμετοχή του στην παράσταση «Ρήσος» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου (Φεστιβάλ Αθηνών).
Το βραβείο είναι ετήσιο, επαμειβόμενο και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άνδρα ηθοποιού κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Ο βραβευθείς πρέπει να είναι απόφοιτος δραματικής σχολής και να έχει εμφανισθεί για πρώτη φορά στο θέατρο, επαγγελματικά, τα τελευταία χρόνια.
Βάσει παράδοσης, ο σταυρός του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού περνά, κάθε χρόνο, από τον ένα νέο ηθοποιό στον άλλο, συνοδευόμενος από περγαμηνή.
Παραλαμβάνοντας τον σταυρό από τα χέρια του περσινού νικητή, Μιχάλη Σαράντη, ο Αργύρης Πανταζάρας ευχαρίστησε την Επιτροπή, όλους τους συνεργάτες του, την οικογένειά του και τους φίλους του για την συμπαράσταση και τη συμπόρευση.
Τόνισε πως ένα μέρος του ποσού του βραβείου θα το καταβάλει για προμήθειες και την περίθαλψη των προσφύγων, ενώ το υπόλοιπο θα το διαθέσει για την ενίσχυση και τη σίτιση των παιδιών στα σχολεία μας.
Αφιέρωσε το βραβείο στον Λευτέρη Βογιατζή, στα μάτια του οποίου είδε πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, και στη φίλη του Έλλη, στα μάτια της οποίας είδε πως χωρίς την αγάπη και τον έρωτα δε μπορεί να αλλάξει τίποτα. Τέλος, ο Αργύρης Πανταζάρας έκλεισε καταγγέλλοντας την ανισότητα, την αδικία και τον πόλεμο, τονίζοντας πως αν ο Πολιτισμός δε μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, τότε βαδίζουμε προς το τέλος.
Στον σύντομο χαιρετισμό της εκδήλωσης, ο Σταμάτης Φασουλής - που εκτός από μέλος της Επιτροπής, θεσμοθέτησε το βραβείο, το οποίο χρηματοδοτεί ο Γιάννης Χορν - μεταξύ άλλων, είπε: «Είμαστε στην δέκατη έκτη χρονιά του βραβείου, το οποίο έχει γίνει θεσμός και από αυτό έχουν βγει πολλοί καλοί ηθοποιοί. Βλέποντας τους μέχρι τώρα νικητές, θεωρούμε πως μάλλον σωστά πράξαμε, και αν έχουμε κάνει δυο - τρία λάθη, προσπαθούμε να τα διορθώσουμε».
Ο - για δέκατη έκτη χρονιά - πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Γεωργουσόπουλος, ξεκίνησε τη σύντομη ομιλία του λέγοντας: «Η μια γενιά παραδίδει στην άλλη τη σκυτάλη μιας Τέχνης η οποία δεν τελειώνει ποτέ. Στην εποχή μας παρατηρούμε μια έκπτωση αξιών και μόνο η Τέχνη μπορεί να ρίξει τα τείχη και να καλπάσει».
Ο κ. Γεωργουσόπουλος έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας πως οι δεκαπέντε μέχρι σήμερα βραβευθέντες δεν διέψευσαν την επιτροπή .
Τέλος, για τον Δημήτρη Χορν μίλησε ο Γιάννης Βογιατζής, ο οποίος - μετά από παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα - έκανε αναφορά στη γνωριμία του με τον μέγιστο των ηθοποιών. Ο αγαπημένος ηθοποιός αναφέρθηκε στην εποχή που ήταν ακόμα υπάλληλος στο ΙΚΑ, στο λογιστήριο, και πήγε στη Δραματική Σχολή για βρει τον Χορν θέλοντας να τον ακούσει και να του πει τη γνώμη του, το 1948.
Τη συνολικότερη οργάνωση - όπως κάθε χρόνο- επιμελήθηκαν ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θεοδόσης Ισαακίδης, ενώ τη βραδιά επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο Γιώργος Λύρας.
Φέτος, μαζί με τον βραβευθέντα Αργύρη Πανταζάρα, τον σταυρό του Δημήτρη Χορν διεκδίκησαν οι Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γώγουλος και Γιώργος Παπαγεωργίου.
Από το 2001 έχουν τιμηθεί με το βραβείο οι Δημήτρης Ήμελλος, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Λούλης, Κώστας Βασαρδάνης, Νίκος Καρδώνης, Κώστας Γάκης, Γιάννος Περλέγκας, Θανάσης Αλευράς, Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου , Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Λάλος, Χάρης Φραγκούλης, Γιώργος Χρυσοστόμου και Μιχάλης Σαράντης.