Πανικόβλητη και χωρίς κανένα σχέδιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια συμπαρασύροντας σε αυτή την συντριβή και την ελληνική οικονομία. Η απόφαση να υπογραφεί ένα τρίτο μνημόνιο χωρίς καμία διαπραγμάτευση ώστε μέχρι τον Μάιο να "έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις και η αξιολόγηση" για να ισχυρίζονται ότι επήλθε το τέλος των μνημονίων και πως ήρθε η ώρα της; ανάπτυξης απεδείχθη καταστροφική.
Οι δανειστές ζητούν συνεχώς νέα μέτρα, (ήδη μιλούν για ακόμη 3,6 δισ. ευρώ για το 2016-17) την ώρα που όλη η χώρα χωρίς καμία εξαίρεση βρίσκεται εξοργισμένη στους δρόμους. Για μια ακόμη φορά θα πληρωθεί το τίμημα της ανυπαρξίας κυβερνητικού σχεδίου δίπλα από το μνημόνιο που θα έφερνε και έσοδα και ανακούφιση στην επιχειρηματικότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα ξεμπερδέψει λοιπόν με τη ν διαπραγμα΄τευση υπογράφοντας τυφλά "ότι νάναι", αλλά στριμώχνεται έχοντας ολ΄κληρη την ελληνική κοινωνία απέναντι που τον θεωρεί υπέυθυνο για τη νλεα αποτυχία.
Η Ελλάδα βιώνει λοιπόν μια τραγική στασιμότητα με μηδενική ανάπτυξη αποχωρήσεις ή κλείσιμο επιχειρήσεων, μόνιμα ποσοστά ανεργίας, αύξηση λουκέτων και αποχή του τραπεζικού συστήματος από την χρηματοδότηση: Μόνο εισπράττουν ποσοστά μαμμούθ εκμεταλλευόμενοι τα capital controls, κατακλέβοντας τους δύσμοιρους πολίτες.
Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα είναι εκπληκτική η αποτυχία του αν και κυβερνά πλέον ένα χρόνο, να φέρει νέο αναπτυξιακό νόμο, να πληρώσει έστω και ένα ευρώ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που έχουν ολοκληρωθεί ή να ξεκινήσει τα καινούργια προγράμματα που τα έχει αναγγείλει τρεις φορές και πάντα τα μεταθέτει (τώρα μιλούν για Μάιο).
ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2016
Οι δανειστές –και κυρίως το ΔΝΤ– θεωρούν μεγάλο «αγκάθι» το ασφαλιστικό, αλλά και το θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού με νέα μέτρα. Ειδικά για το δεύτερο, υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις στα δύο στρατόπεδα, με την Αθήνα να μιλά για υπεραπόδοση του προϋπολογισμού που οδηγεί σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, και τους θεσμούς να θεωρούν ότι υπάρχει «κενό» που πρέπει να αντιμετωπισθεί με νέα μέτρα από το 2016.
Έτσι το ΔΝΤ ζητά νέα μέτρα για το 2016 ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ), πέραν εκείνων που έχουν συμφωνηθεί και δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί και εκτός των... νέων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για τη διετία 2017 - 2018 (άλλα περίπου 1,8 δισ. ευρώ).