Ελλάδα: Έχει πάντα δυνάστη πρωθυπουργό αλλά είναι δυνατότερο το... κράτος - τέρας που δημιούργησε το πολιτικό σύστημα

Ο εκάστοτε Ελληνας πρωθυπουργός είναι από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη, αντλώντας ευρείες εξουσίες από το Σύνταγμα, ιδιαίτερα μετά την αναθεώρηση του 1986, αλλά στην πράξη οι παθογένειες του κρατικού μηχανισμού περιορίζουν σημαντικά τις δυνατότητές του.

Στην πραγματικότητα η πολιτική εξουσία δημιούργησε ένα τέρας (κράτος, γραφεικοκρατία, διαφθορά) που κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να συντονίσει αποτελεσματικά στη διακυβέρνηση της χώρας.

Αυτή τη μεγάλη αλήθεια τόνισε ο Κέβιν Φέδερστοουν, κάτοχος της έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου (LSE), σε διάλεξη που έδωσε χθες στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Φέδερστοουν έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «γυμνό αυτοκράτορα» και μίλησε για το πελατειακό κράτος, αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης που συχνά παρατηρείται μεταξύ ηγετών και συνεργατών τους, κάτι που φυσικά δυσχεραίνει τη διακυβέρνηση.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου των κ. Φέδερστοουν και Δημ. Παπαδημητρίου «Prime Ministers in Greece: the paradox of power», που περιλαμβάνει εκτενείς συνεντεύξεις με τους εν ζωή πρωθυπουργούς της περιόδου 1974-2011.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης