Μεξικό: Αμφισβητεί ανεξάρτητη έρευνα το πόρισμα για τους 43 εξαφανισμένους φοιτητές

Τη δυσπιστία των συγγενών των 43 εξαφανισμένων φοιτητών στο Μεξικό απέναντι στην επίσημο πόρισμα για την υπόθεση έρχεται να ενισχύει ανεξάρτητη έρευνα: Διεθνείς ερευνητές θεωρούν ότι δεν μπορεί να στέκει το συμπέρασμα πως οι δεκάδες σοροί των φοιτητών πυρπολήθηκαν από μέλη καρτέλ. 

Η νέα γενική εισαγγελέας Αρελί Γκόμεζ ανέφερε πως θα ζητήσει να γίνει νέα έρευνα μετά το πόρισμα της ανεξάρτητης Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OEA/OAS).

Oι ερευνητές της CIDH, που παρουσίασαν το δικό τους πόρισμα έκτασης 500 σελίδων, απορρίπτουν κυρίως το επίσημο συμπέρασμα πως οι σοροί των 43 φοιτητών που είχαν εξαφανιστεί πέρυσι στην Ιγουάλα του Γκερέρο πυρπολήθηκαν μαζικά σε χωματερή. 

Έχει ταυτοποιηθεί μόνο τμήμα καμένης σορού ενός φοιτητή. 

Σύμφωνα με την επίσημη θέση -που δεν έχει πείσει τους συγγενείς των φοιτητών, που θεωρούν ακόμη αγνοούμενους και όχι νεκρούς τους υπόλοιπους 42- οι φοιτητές είχαν απαχθεί από μέλη της τοπικής αστυνομίας και είχαν «παραδοθεί» σε μέλη εγκληματικού δικτύου, πιθανότατα σε συνεργασία με τον τότε δήμαρχο της πόλης. 

Μέλη της οργάνωσης φέρονται στη συνέχεια να ομολόγησαν πως σκότωσαν τους φοιτητές και έκαψαν τις σορούς τους σε χωματερή στην κοντινή Κοκούλα.  

Μετά την τρίμηνη έρευνα των στοιχείων, η CIDH κατέληξε στο ότι δεν θα μπορούσε να είχε γίνει τόσο εύκολα το κάψιμο τόσων σορών, καθώς δεν διαπιστώθηκε ούτε η ύπαρξη επαρκούς ποσότητας καυσίμου ούτε και πως σημειώθηκε πυρκαγιά της απαραίτητης διάρκειας: Υπολογίζεται ότι θα χρειάζονταν 33 τόνοι από ξύλο και λάστιχα και 13 τόνοι βενζίνης να καίνε για πάνω από δύο ημέρες.

Πριν την εξαφάνιση, η ομάδα των φοιτητών ήταν δραστήρια σε τοπικές κινητοποιήσεις, μπλοκάροντας μεταξύ άλλων και λεωφορεία. 

Κατά τον επίσημο απολογισμό της υπόθεσης, ο λόγος της απαγωγής τους και τελικής δολοφονίας τους ήταν πως η διαμαρτυρία τους είχε στραφεί εναντίον εκδήλωσης που διοργάνωνε η σύζυγος του τότε δημάρχου. Ωστόσο, η έρευνα της CIDH θεωρεί πιθανότερο πως κατά την διαμαρτυρία τους, οι φοιτητές κατέλαβαν, εν αγνοία τους, λεωφορείο που μετέφερε φορτία ναρκωτικών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης