Πολιτικές και παραγωγική ανασυγκρότηση το θέμα στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου
Η ανάγκη για συναινέσεις και συνεργασίες, πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα, το φορολογικό ήταν μία από τις απόψεις που κυριάρχησαν στη συνεδριακή εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Εθνικής μας Οικονομίας και την μείωση της ανεργίας», το Σάββατο στην διάρκεια της συζήτησης που οργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο – 10ο Περιφερειακό Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.
Προσκεκλημένοι ήταν οικονομολόγοι, πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής που διασταύρωσαν τις απόψεις τους και δέχθηκαν πλήθος παρεμβάσεων από το ακροατήριο.
Καθώς κυρίαρχο ζητούμενο της συζήτησης αποτέλεσε η αύξηση της απασχόλησης, αυτό που συμπερασματικά επικράτησε είναι η αντίληψη ότι για να επιτευχθεί ο στόχος απαιτούνται επενδύσεις, οι οποίες όμως – ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ξένες- δύσκολα επιλέγουν την χώρα μας κυρίως λόγω της αστάθειας που επικρατεί στο φορολογικό σύστημα, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό.
Στο τέλος του μνημονίου εστίασε η Φεβρωνία Πατριανάκου, Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ., Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και περιέγραψε το αναπτυξιακό πρόγραμμα που προτείνεται ως παραγωγικό μοντέλο για την χώρα:
-Να δίνει έμφαση στην αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου ορυκτού μας πλούτου
-Να αναδεικνύει την χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο
-Να αξιοποιεί την ναυτιλιακή μας δύναμη
-Να επενδύει στον τουρισμό
-Στην συστηματοποίηση της αγροτικής μας παραγωγής και ιδιαίτερα στη διατροφική γεωργία,
-Να στηρίζει την διατροφική βιομηχανία
-Να κάνει την Ελλάδα κέντρο υψηλών υπηρεσιών σε κλάδους όπως τα χρηματοοικονομικά, η υγεία και η εκπαίδευση
Περί μνημονίου απάντησε ο Γεώργιος Σταθάκης, Βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ, Οικονομολόγος, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος υποστήριξε ότι «το μνημόνιο τελειώνει χωρίς να έχει παράξει κανένα αποτέλεσμα από οικονομικής άποψης». Ο ίδιος αντέτεινε ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας θα πρέπει να είναι συμβατό με το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο στην Ελλάδα είναι επιστημονικό προσωπικό, σε υψηλό ποσοστό, γι αυτό και η χώρα δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις που αναζητούν χαμηλό εργασιακό κόστος. Αντιθέτως, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν η έρευνα, η καινοτομία, η τεχνολογία, η αναμόρφωση των πόλεων κ.α
Στη σπουδαιότητα των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων εστίασε και ο ο Φίλιππος Σαχινίδης, Βουλευτής Λάρισας ΠΑ.ΣΟ.Κ., Οικονομολόγος, τ. Υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας μικτή την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι δύσκολα θα επενδύσει κάποιος δε μια χώρα χωρίς σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Αίσθηση μάλιστα έκανε η πρότασή του για αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους: «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών υπερβαίνουν το 35% και συνεχίζουν να αυξάνονται, με μειούμενο ρυθμό. Πέρα από αυτά που δεν εξυπηρετούνται έχουμε ένα μεγάλο μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου σε καθεστώς ρύθμισης. Προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας είναι να προχωρήσουν οι τράπεζες με προσεκτικά βήματα σε μια αναδιάρθρωση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, με μια προοδευτική μερική διαγραφή χρεών , όσων εταιριών εκτιμούν ότι είναι ανταγωνιστικές και βιώσιμες».
Σε όλα τα παραπάνω ο Νικόλαος Καραθανασόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας Κ.Κ.Ε., Οικονομολόγος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Κ.Κ.Ε., αντέτεινε την μαρξιστική θεωρία, και ανέπτυξε την πολιτική του ΚΚΕ, με βάση την οποία πρέπει «να έχει αξιοποιηθεί το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων. Δεν μπορεί να υπάρχει ανεπτυγμένη οικονομία, χωρίς να έχει αξιοποιηθεί το σύνολο των κλάδων και τομέων της οικονομίας. Αυτό σημαίνει αξιοποίηση του συνόλου του εργατικού δυναμικού». Σχολίασε όμως ότι για να γίνουν αυτά θα πρέπει να ξεφύγουμε από την καπιταλιστική λειτουργία της οικονομίας.
Την συζήτηση συντόνισε ο Γεώργιος Κουτρουμάνης, Πρόεδρος 10ου Περιφερειακού Τμήματος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο οποίος ανοίγοντας την συζήτηση έθεσε και τον προβληματισμό ποιος δρόμος θα μας βγάλει από την κρίση, πάνω στον οποίο τοποθετήθηκαν οι ομιλητές.