Μετά την συνάντηση με την κ. Μέρκελ ο κ. Σαμαράς προχωρά στην υλοποίηση των μικρών φορολογικών ελεφρύνσεων που είχει υποσχεθεί στην ΔΕΘ ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ τους δανειστές. Πράττει μονομερώς δηλαδή. Όπως έχουμε ξαναγράψει αυτό είναι το σχέδιό του : Να ισχυρίζεται ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση άρα μπορεί να πορευτεί χωρίς νεο μνημόνιο, τρόικα και νεα μέτρα, παίρνοντας μάλιστα κα μέτρα ελάφρυνσης.
Την ίδια ώρα η καγκελάριος κυρία Μέρκελ θέτει ως προύπόθεση τη θετική αξιολόγηση της τρόικας, κατά την επικείμενη επίσκεψή της στην Αθήνα, ώστε η Γερμανία να στηρίξει την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση (των ανακοινώσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, της επέκτασης των φοροελαφρύνσεων και της απεμπλοκής του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα).
Η κυρία Μέρκελ δεν ανησυχεί για τίποτε αφού η Ελλάδα δεσμεύεται με σωρεία υπογραφών ενώ θα ελέγχεται σκληρά κάθε 6 μήνες για τις επόμενες δεκαετίες. Αν κάτι πάει στραβά οι δανειστές έχουν το διαχρονικό δικαίωμα να επέμβουν αμέσως και να επιβάλλουν όποια μέτρα θέλουν. Ο κ. Σαμαράς βρυχάται αν και μπροστά στους δανειστές είναι ένα μικρό ασήμαντο ποντικάκι.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ (ΑΚΟΜΗ) ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
-Ασφαλιστικό: το μνημόνιο προβλέπει ότι οι αναλογιστικές μελέτες θα οδηγήσουν σε μια νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Στελέχη της τριμερούς μιλούν ήδη (από τη συνάντηση του Παρισιού) για παραμετρικές αλλαγές (π.χ. όρια ηλικίας) και μείωση κατώτατων συντάξεων. Η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στη συζήτηση για όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων και θέλει να μεταθέσει τη διαδικασία για τις διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. συγχωνεύσεις ταμείων) την Ανοιξη του 2015.
-Εργασιακά: παραμένει η πίεση τρόικας για απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Η κυβέρνηση θέτει «βέτο» για τις ομαδικές απολύσεις, όχι όμως και για τα συνδικαλιστικά.
-Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Το σχέδιο μεταρρύθμισης που ετοιμάζει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει μείωση του βασικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ) και αυξήσεις με βάση τα τυπικά προσόντα, τη θέση και την αποδοτικότητα για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.
-Διαχείριση των «κόκκινων δανείων»: Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (TτΕ) διαμορφώνουν το νέο κώδικα δεοντολογίας, το νέο πλαίσιο των πλειστηριασμών και τον πτωχευτικό κώδικα για τις επιχειρήσεις. Πολλά θα κριθούν και από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών.
-Απολύσεις στο Δημόσιο: Ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύεται ότι θα γίνει οι 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο τις οποίες προβλέπει το Μνημόνιο ως το τέλος του 2014.