Την έρευνα για την πρωτοφανή κατάρριψη του Boeing στην ανατολική Ουκρανία περιμένουν εναγωνίως όλες οι πλευρές, καθώς η διεθνής κοινότητα έχει σοκαριστεί από το έγκλημα που στοίχισε τη ζωή στους 298 επιβαίνοντες. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές διαμήνυσαν στον ΟΑΣΕ ότι θα δώσουν πρόσβαση στο, υπό τον έλεγχό τους, σημείο της συντριβής για την έρευνα, ενώ οι ΗΠΑ καλούν το Κίεβο σε παύση πυρός για την αποστολή των συνεργείων.
Πύραυλο εδάφους-αέρος, πιθανότατα τύπου που έχουν όλες τα εμπλεκόμενα μέρη, βλέπουν οι ΗΠΑ, Κίεβο και φιλορώσοι αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη του αεροσκάφους.
Οι ουκρανικές υπηρεσίες δημοσίευσαν υποκλαπείσες συνομιλίες, ανεπιβεβαίωτης γνησιότητας, που υποστηρίζουν ότι αποδεικνύουν πως πίσω από το έγκλημα βρίσκονται οι φιλορώσοι.
Το πρωί της Παρασκευής, αξιωματούχοι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφεραν πως οι φιλορώσοι ένοπλοι συμφώνησαν να δώσουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Οι ένοπλοι, ανέφερε ο ΟΑΣΕ, είχαν τηλεδιάσκεψη με αξιωματούχους του Κιέβου, της Μόσχας και του Οργανισμού.
Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι το πρωί βρέθηκε και το δεύτερο μαύρο κουτί.
Στις έρευνες στα συντρίμμια συμμετέχουν και κάτοικοι της περιοχής. Τα απομεινάρια του Boeing είναι διασκορπισμένα σε ακτίνα 10 χλμ., καθώς όπως όλα δείχνουν το αεροπλάνο διαλύθηκε εν πτήσει.
H έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος είναι εμπρηστικό ζήτημα για όλες τις πλευρές: Το έγκλημα θα βαρύνει κρισιμότατα στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο της ουκρανικής κρίσης, για αυτό και αρκετοί εμπειρογνώμονες διεθνώς καλούν τις τελευταίες ώρες η έρευνα να γίνει υπό έναν ανεξάρτητο φορέα που θα έχει την υποστήριξη αριθμού χωρών.
Έντονες ανησυχίες έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζονται για το σημείο της συντριβής και το ενδεχόμενο να φαλκιδευτούν στοιχεία. Η αξιοπιστία της έρευνας, η οποία φαίνεται ήδη από το πρώτο 24ωρο να τίθεται εν αμφιβόλω, είναι καθοριστική για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Φυσικά, τόσο οι ουκρανικές δυνάμεις όσο και οι φιλορώσοι ένοπλοι στα ανατολικά της Ουκρανίας έσπευσαν αμέσως μετά την κατάρριψη να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο -χωρίς ωστόσο καμία πλευρά να είναι σε θέση να δώσει κάποια απόδειξη για τους ισχυρισμούς της.
Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θεωρούν πιθανότερο πως η κατάρριψη έγινε με πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου SA-11, SA-17 ή SA-20 (όλοι ρωσικής κατασκευής). Η εκτίμηση δεν βοηθά ιδιαίτερα στο να φανεί ο υπαίτιος, καθώς ουσιαστικά και οι δύο πλευρές έχουν πρόβαση σε τέτοια μέσα, ενώ στην παρούσα φάση οι εικασίες περισσεύουν αλλά τα στοιχεία λείπουν.
Παράλληλα, και η Μαλαισία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να στείλει αξιωματούχους στην Ουκρανία για την έρευνα.
Κίεβο: «Υποκλαπείσες συνομιλίες δείχνουν τους φιλορώσους»
Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών SBU δημοσίευσε την Παρασκευή τρία ηχητικά αποσπάσματα, τα οποία υποστήριζει ότι είναι καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες φιλορώσων ενόπλων που τους δείχνουν ως υπεύθυνους.
Η γνησιότητα των συνομιλιών είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί ανεξάρτητα.
Η πρώτη συνομιλία γίνεται λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα μεταξύ ενός άνδρα που αναφέρεται από την SBU ως ο Ιγκόρ Μπέζλερ, ηγετικό στέλεχος των ενόπλων στο Ντονέτσκ, και του ρώσου συνταγματάρχη Βασίλι Γεράριν, τον οποίο οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν ότι συνεργάζεται με τους φιλορώσους.
Σε αυτήν, ο «Μπέζλερ» αναφέρει στον Γεράνιν ότι «μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο, έπεσε έξω από το Γενακίεβο». Ο συνομιλητής του τον ρωτά για τους πιλότους, παίρνει την απάντηση ότι στάλθηκε ομάδα στο σημείο και ότι η κατάρριψη είχε γίνει πριν από μισή ώρα.
Η δεύτερη συνομιλία, περίπου 40 λεπτά αργότερα, γίνεται μεταξύ δύο ενόπλων που αναφέρονται ως «Ταγματάρχης» και ως «Έλληνας». Ο πρώτος λέει στον δεύτερο ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από κοζάκους του σημείου ελέγχου στο Τσερνουχίνο και λέει ότι έχουν βρεθεί μόνο σοροί πολιτών. Σε ερώτηση του δεύτερου εάν υπάρχουν όπλα ή έγγραφα, η απάντηση για τα όπλα είναι αρνητική ενώ αναφέρεται ότι βρέθηκαν στοιχεία ενός φοιτητή από την Ινδονησία από πανεπιστήμιο του Τόμπσον.
Η τρίτη συνομιλία γίνεται μεταξύ ενός άγνωστου ενόπλου και του κοζάκου «οπλαρχηγού» Νικολάι Κοζίτσιν. Ο πρώτος αναφέρει ότι υπάρχουν σοροί γυναικών και παιδιών και εκφράζει την απορία του επειδή πίστευε ότι επρόκειτο για μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος Antonov 26 αλλά η ουρά γράφει Malaysia Airlines. Ο Κοζίτσιν, αναφέροντας το ενδεχόμενο κατασκοπείας, υποστήριζει ότι «δεν θα έπρεπε να πετούν, εδώ γίνεται πόλεμος».