Βαθιά ανησυχία στο τραπεζικό σύστημα για τα "κόκκινα" δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Παρατηρείται μια πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν στην εξόφλησή τους και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις το 25% των δανείων δεν πρόκειται να πληρωθούν. Σήμερα οι Τράπεζες εμφανίζουν ως καθυστερούμενα δάνεια το 12.5% των δανείων. Δεν είναι αληθές το ποσοστό αυτό. Οι Τράπεζες ανανέωσαν μονομερώς χιλάδες δάνεια τα οποία τα εμφανίζουν ψευδώς ως "ρυθμισμένα", ενώ η αλήθεια είναι ότι εξακολουθούν να μην... πληρώνονται!
΅Ηδη, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τον περασμένο Ιούνιο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν συνολικά 30 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ήταν πολύ περισσότερα αν οι τράπεζες δεν είχαν επιδοθεί σε αθρόες ρυθμίσεις.Ωστόσο, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αναμένεται διπλασιασμός των επισφαλειών και από περίπου 12,5% στο σύνολο των δανείων θα φτάσει στο 25% επί των χορηγήσεων, εξέλιξη που μεταφράζεται σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ «κόκκινων δανείων».
Το ενδεχόμενο αυτού του «εφιάλτη» καταγράφουν και οι έλεγχοι της BlackRock στις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που θα αυξήσει τις προβλέψεις των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.15,7 δισ. σε 3 μήνες
Την ίδια ώρα περισσότερα από 64 δισ. ευρώ έφυγαν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από τα τέλη του 2009 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2011, λόγω των επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν σταδιακά από τα 237,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009 στα 172,8 δισ. ευρώ στο τέλος του Νοεμβρίου του 2011.
Ιδιαίτερα στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2011, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές της Alpha Bank, όπως αναφέρεται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, η πτώση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά 15,7 δισ. ευρώ οφείλεται στην ανεξέλεγκτη υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα όχι μόνο για το 2012-2013, αλλά ακόμη και για το 2016-2030 και στην πολύ μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε όσον αφορά την καταβολή της έκτης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ του δανείου των 110 δισ. ευρώ στη χώρα μας.
Η δόση καταβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 αντί για τον Σεπτέμβριο του 2011, υποχρεώνοντας το ελληνικό Δημόσιο να αποσύρει όλες τις καταθέσεις του από τις ελληνικές τράπεζες για να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε εκροή ιδιωτικών καταθέσεων ύψους 15,7 δισ. ευρώ, περιορίζοντας αναλόγως τις δυνατότητες χρηματοδότησης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.