Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για να γεννήσει μια μητέρα

Η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία είναι τα ασφαλέστερα μέρη για τις μητέρες, ενώ το πιο επικίνδυνο είναι η Αφρική, στην οποία βρίσκονται οι δέκα χειρότερες χώρες για να γεννήσει μία γυναίκα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της οργάνωσης Save the Children.

Στην 15η ετήσια έκθεση της διεθνούς ΜΚΟ, η οποία βοηθά τα παιδιά με ανάγκες σε όλο τον κόσμο, που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας την προσεχή Κυριακή, αναφέρεται ότι η Σομαλία θεωρείται ο πιο επικίνδυνος τόπος για τις μητέρες εξαιτίας των συχνών φυσικών καταστροφών καθώς και των συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 6% των γυναικών στην αφρικανική αυτή χώρα είναι πιθανόν να πεθάνουν από επιπλοκές του τοκετού ή της λοχείας και το 15% των παιδιών θα πεθάνουν πριν κλείσουν τα πέντε τους χρόνια.

Αντίθετα, στην Φινλανδία που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις ασφαλέστερες περιοχές για μία μητέρα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1 στις 12.000 γυναίκες και 1 στα 345 παιδιά.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20ή θέση μαζί με την Γαλλία.

Η έκθεση εξέτασε 178 χώρες αξιολογώντας το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης και οικονομικούς παράγοντες για να καθορίσει σε ποιές οι συνθήκες είναι καλύτερες και ασφαλέστερες για να ζει μία γυναίκα.

Δεύτερη από το τέλος κατατάσσεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξαιτίας των «φρικτών παραβιάσεων κατά των γυναικών και των παιδιών» που έχουν στοιχίσει, άμεσα και έμμεσα, περισσότερες από 5,4 εκατομμύρια ζωές.

Μάλιστα, η οργάνωση επισημαίνει ότι στατιστικά είναι πιο επικίνδυνο για κάποιον να είναι παιδί ή γυναίκα στην ΛΔ Κονγκό παρά ένοπλος αντάρτης.

Αναφορικά με τους θανάτους παιδιών, η Νιγηρία και η ΛΔ Κονγκό κατέχουν το 20% των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Άλλες χώρες που βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη είναι η Συρία και οι Φιλιππίνες, η πρώτη λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου και η δεύτερη λόγω των πολύ συχνών φυσικών καταστροφών.

Όλως παραδόξως, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 31η θέση της λίστας πέφτοντας από την πρώτη δεκάδα όπου βρίσκονταν το 2000.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης