«Τα εμπορικά ακίνητα που θα αλλάξουν χέρια την επόμενη τριετία θα είναι τόσο πολλά που το ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα είναι αγνώριστο».
Αυτό τονίζει στέλεχος της αγοράς real estate που προβλέπει ότι τα λουκέτα στο κέντρο της πρωτεύουσας θα είναι τόσο πολλά που θα καταβαραθρωθούν οι τιμές αγοράς και ενοικίασης για καταστήματα.
Η περιοχή από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια «αδειάζει» από μικρά και μεγάλα ονόματα του λιανεμπορίου, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δύο - τρία «λουκέτα» που θα μπουν το επόμενο διάστημα και θα προκαλέσουν πάταγο.
Το κέντρο της Αθήνας έχει κρεμάσει μόνιμη πινακίδα «πωλείται» καθώς, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα από την εγκληματικότητα και τη συνεχή απαξίωση από τα απανωτά επεισόδια που υποχρεώνουν τους επιχειρηματίες να κλείνουν πολλές φορές τα καταστήματά τους.
Αποτέλεσμα είναι η μεγάλη «βουτιά» της τουριστικής και εμπορικής κίνησης και η ερήμωση ολόκληρων δρόμων.
Συνολικά, περίπου 1 στα 4 καταστήματα του κέντρου της Αθήνας έχουν ήδη βάλει λουκέτο και μετά τις εκπτώσεις που ξεκινούν σε λίγες ημέρες εκατοντάδες επιχειρηματίες δηλώνουν έτοιμοι να κατεβάσουν ρολά.
Στην οδό Σταδίου το 35% των βιτρινών έχει... ραγίσει και στην Ακαδημίας το 26%, όσο και στην οδό Πατησίων.
Αδεια καταστήματα αντικρίζει κανείς και στη «βασίλισσα του εμπορίου», την οδό Ερμού, η οποία έχει χάσει μεγάλο μέρος από τη λάμψη της.
«Ή μειώνετε τα ενοίκια τουλάχιστον 30% ή φεύγουμε και μένετε με τα ακίνητα». Αυτή είναι η πιο συχνή ατάκα που ακούγεται μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρηματιών που μισθώνουν στο κέντρο της Αθήνας. Οι μεσίτες και σύμβουλοι ακινήτων κάνουν «χρυσές δουλειές», καθώς η επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων είναι η μόνη δραστηριότητα που παρατηρείται στην αγορά. Οσοι ιδιοκτήτες κάνουν μειώσεις στα ενοίκια καταφέρνουν να κρατήσουν τους ενοικιαστές, όσοι δεν έχουν αντιληφθεί τη σκληρή πραγματικότητα και τα «σπάνε» με τους εμπόρους, τελικά καταλήγουν στα δικαστήρια.
Ωστόσο, πολλά καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά εξαιτίας της σύγκρουσης των δύο πλευρών και φυσικά της αδυναμίας των εμπόρων να αντεπεξέλθουν στα υψηλά ενοίκια που είχαν συμφωνηθεί την περίοδο των «παχιών αγελάδων». Ενοίκια που στην οδό Ερμού έφταναν το 2006 κοντά στα 300 ευρώ/τ.μ. τον μήνα σήμερα ακούγονται εξωπραγματικά και κανείς δεν τα δίνει. Οπως και τον «αέρα» που παλιά μπορούσε να φτάσει το 1 εκατ. ευρώ, αλλά σήμερα έχει «ξεφουσκώσει».
Κατά μέσο όρο τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει κατά 30% στο κέντρο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση αγγίζει το 50%.