"Παζάρι" ποινών με εισαγγελέα πριν γίνει δίκη

Εξετάζεται η εισαγωγή του θεσμού «ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής». Πρόκειται για μια διαδικασία εξωδικαστική, καθώς ο ποινικός εισαγγελέας θα έχει τη δυνατότητα να "παζαρεύει" με τον κατηγορούμενο για το ύψος της ποινής πριν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο.

Στις αρμοδιότητες του ποινικού εισαγγελέα θα εμπίπτουν τα κακουργήματα, για τα οποία προβλέπονται ποινές μέχρι δεκαετή κάθειρξη, ενώ στη διαδικασία της συνδιαλλαγής δεν μπορούν να υπαχθούν αδικήματα που τιμωρούνται με βάση τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος συμφωνήσει στη διαπραγμάτευση με τον «ποινικό εισαγγελέα συνδιαλλαγής», τότε η ποινή θα συμφωνηθεί θα είναι υποχρεωτικά επιεικέστερη από αυτή που θα επιβαλλόταν από δικαστήριο,

Συγκεκριμένα η ποινή θα πρέπει να μην είναι μεγαλύτερη από τα 3/5 της ανώτερης ποινής που προβλέπεται στα κακουργήματα και από το μισό της προβλεπόμενης ποινής για τα πλημμελήματα.

Ακόμη, στον υπολογισμό της ποινής θα λαμβάνονται υπόψη και ελαφρυντικά, όπως αυτό του προτέρου εντίμου βίου κ.ά.

Στόχος του νέου θεσμού που εφαρμόζεται επιτυχώς στις ΗΠΑ, είναι η αποσυμφόρηση των δικαστικών αιθουσών αλλά και οι επιεκέστερες ποινές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης