Γιατί δανειστές και Σαμαράς παζαρεύουν ένα ανύπαρκτο πλεόνασμα

Δανειστές και ελληνική κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει να εμφανίσουν πλεόνασμα το 2013 στην ελληνική οικονομία. Είναι μια εξέλιξη που συμφέρει και τους δυο : Οι δανειστές θα έχουν να λένε ότι τα μέτρα που επέβαλαν (μνημόνια) τελικά απέδωσαν . Και η κυβέρνηση Σαμαρά ότι όχι μόνο τα εφάρμοσε κατά γράμμα, αλλά ξεπέρασε και τους στόχους.

Που διαφωνούν δανειστές και Σαμαράς; Στο ύψος του πλεονάσματος που πρέπει να ανακοινώσουν. Οι δανειστές θέλουν να είναι "μικρό" για να επιβάλουν κι άλλα μέτρα στην ελληνική κοινωνία που τα θεωρούν απαράιτητα. Η κυβέρνηση Σαμαρά το θέλει μεγάλο για να λέει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν χρειάζονται μέτρα.

Και εδώ έρχετια η περίφημη Eurostat που διεμήνυσε ότι αυτή και μόνο αυτή θα ορίσει το ύψος του ποσού. Σημειωτέον ότι η Eurostat, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Μάαστριχτ, μπορεί να συνυπολογίζει και τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση (σε συμφωνία με την τρόικα) δεν υπολογίζει τα 19,1δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν γι αυτό το λόγο το 2013.

Ιδού η πραγματική εικόνα λοιπόν : Η Eurostat, αφαιρώντας μόνο τις ΤΟΚΟΥΣ του δημοσίου χρέους, εμφανίζει έλλειμμα αντί για πλεόνασμα και μάλιστα 15 δισ. ευρώ.

Ο Σαμαράς μιλά για πλεόνασμα 3,9 δισ. ευρώ. Κι ας επέβαλε φόρους της μιας χρονιάς (ΙΧ) κι ας εισέπραξε μαζικά φόρους τριών χρόνων (ακίνητα) για να το "πετύχει" ώστε να βρεθεί πολιτικά σε πλεονεκτική θέση ( με το πλεόνασμα δεν προσπαθεί να διασώσει την χώρα αλλά την κυβέρνηση του).

Σύμφωνα με το μνημόνιο πάντως το ψευδές αυτό πλεόνασμα θα είναι στο 1,9 δισ. ευρώ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης