Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση σε όλες τις κατηγορίες διακρίσεων σε ό,τι αφορά τους Τσιγγάνους. Το 55% των ερωτηθέντων Ρομά στην Ελλάδα είχε πέσει θύμα διακρίσεων τον περασμένο χρόνο, με το 30% των περιστατικών να έχουν συμβεί κατά την παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών και το 24% κατά την αναζήτηση δουλειάς ή στον χώρο εργασίας.
Το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Αστυνομία τούς έχει σταματήσει τουλάχιστον μία φορά τον περασμένο χρόνο, ενώ το 69% από αυτούς θεωρεί ότι ο βασικός λόγος ήταν η εθνική καταγωγή τους.
Το 83% των αμιγών καταυλισμών Ρομά δεν καλύπτεται από ηλεκτροδοτικό δίκτυο. Το ίδιο συμβαίνει σε ποσοστό 22% και στους μεικτούς καταυλισμούς (ανάμειξη σπιτιών με πρόχειρες κατασκευές), ενώ χωρίς σύνδεση με τη ΔΕΗ βρίσκεται και το 14% των οικισμών λυομένων. Οι 31 από τους 37 αμιγείς καταυλισμούς δεν καλύπτονται επίσης από δίκτυο υδροδότησης, ενώ οι 26 από τους 37 αμιγείς καταυλισμούς δεν έχουν αποχετευτική δυνατότητα.
Σύμφωνα με την ίδια καταγραφή, οι καταυλισμοί των Ρομά βρίσκονται συνήθως σε θέσεις παντελώς ακατάλληλες για οικιστική χρήση. Συχνά είναι κοντά σε χωματερές ή σφαγεία, άλλοι διασχίζονται από αγωγούς λυμάτων ή αποχέτευσης.
Επίσης η ελλιπής εφαρμογή των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και οι κακές διατροφικές συνήθειες έχουν σαφείς επιπτώσεις στην υγεία μικρών και μεγάλων. Το 30,2% των παιδιών δεν καταναλώνει καθόλου γάλα, το 83,5% τρέφεται με σκουπίδι - φαγητό 7 φορές την εβδομάδα, ενώ το 70% δήλωσε ότι στο μαγείρεμα αντί για ελαιόλαδο χρησιμοποιεί φοινικέλαιο, ηλιέλαιο κ.λπ.
Ακόμα, σε ποσοστό άνω του 15% δηλώνουν ότι δεν ξέρουν ή δεν θυμούνται εάν έκαναν τα παιδιά τους εμβόλια. Το 44,4% των γυναικών δεν γνωρίζει καν το τεστ Παπανικολάου, ενώ στην εξέταση υποβάλλεται μόνο το 23,3% (μαστογραφία κάνει το 11,1%). Το 41,1% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει χρόνιες παθήσεις, ενώ το 73% ανέφερε προβλήματα με την υγιεινή των δοντιών.