Στο Λονδίνο, για διήμερη επίσκεψη, βρίσκεται από σήμερα Δευτέρα (2.12.2024) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει την πρώτη επίσημη επαφή με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ.
Στην επίσημη ατζέντα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο βρίσκονται η στρατηγική, αμυντική και πολιτική, συνεργασία της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, η αναβάθμιση των σχέσεων μας, και οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, όμως στο επίκεντρο θα βρεθεί και το επίμαχο ζήτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Κι αυτό, σε ένα ευνοϊκό τάιμινγκ, κατά το οποίο οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Βρετανικό Μουσείο είναι ενεργές -με τις δύο πλευρές να αναζητούν μία λύση αμοιβαία επωφελή- και με την συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης στη Βρετανία να στηρίζει το ελληνικό αίτημα.
«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα γυρίσουν στην Ελλάδα»
«Η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία δική μου και της κυβέρνησής μας. Είναι μία διαρκής συζήτηση. Δεν γίνεται, θέλω να τονίσω, με τη βρετανική κυβέρνηση, γίνεται με το Βρετανικό Μουσείο. Και πιστεύω ότι όταν γυρίσουν, όχι αν γυρίσουν, όταν (!) γυρίσουν τα Γλυπτά, θα είναι μία δικαίωση για τη Μελίνα (Μερκούρη), η οποία πρώτη ευαισθητοποίησε, όχι την ελληνική αλλά την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ανάγκη αυτής της επανένωσης» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Ant1), δηλώνοντας βέβαιος για αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η στιγμή της επιστροφής των Γλυπτών θα έρθει. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω πότε, ούτε με τι ταχύτητα θα γίνει αυτή η επιστροφή» πρόσθεσε.
Η δέσμευση Στάρμερ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ από την εποχή που ήταν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους, γεγονός στο οποίο η Αθήνα δίνει μεγάλη έμφαση.
Τόνιζε δε, πως τα διαχρονικά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου ότι αποτελεί τον μοναδικό θεματοφύλακα των Γλυπτών έχουν καταρριφθεί εκ των πραγμάτων.
Αλλά και το διάστημα που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας, εδώ και περίπου πέντε μήνες, έχει δηλώσει ότι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, ο ίδιος δεν θα σταθεί εμπόδιο.
Εξελίξεις μέσα στο 2025;
Αυτή η συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ γίνεται περίπου δύο βδομάδες μετά το δημοσίευμα του εμβληματικού “Economist”, που ανέφερε ότι το 2025 θα υπάρξουν εξελίξεις.
«Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί τελικά να μετακινηθούν ή τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» έγραψε το περιοδικό στην ετήσια έκδοση του για τις προβλέψεις της επόμενης χρονιάς, επισημαίνοντας ότι από τη μια το Βρετανικό Μουσείο και από την άλλη η Βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα.
«Ένας νόμος του 1963 απαγορεύει στο Μουσείο να παραχωρήσει τους θησαυρούς του και η κυβέρνηση δεν είναι πιθανόν να τον αλλάξει», υπογράμμιζε το Economist, όμως αμέσως μετά διευκρίνιζε πως τόσο ο πρόεδρος του Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, όσο και ο νέος διευθυντής του, ο «μεταρρυθμιστής», όπως τον χαρακτήριζε, Νίκολας Κάλιναν, είναι υπέρ της λύσης ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού των γλυπτών «με αντάλλαγμα ίσως άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα», όπως έγραφε χαρακτηριστικά.
Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Στάρμερ και οι επιδιώξεις της Αθήνας
Η συνάντηση Μητσοτάκη και Στάρμερ έχει προγραμματιστεί στη Ντάουνινγκ Στριτ, αύριο Τρίτη (3.12.24).
Πιο συγκεκριμένα, στην ατζέντα βρίσκονται οι εξελίξεις στα δύο μεγάλα πολεμικά μέτωπα -της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής- σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τη Δύση.
Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνουν ότι η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για επανεκκίνηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναμένεται να δοθεί έμφαση στη συνεργασία στους τομείς της Ναυτιλίας, της έρευνας και της καινοτομίας και του Τουρισμού (το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα).
Στην ατζέντα και το Μεταναστευτικό, με την Ελλάδα να αναγνωρίζεται, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ως επιτυχημένο παράδειγμα, ιδιαίτερα στη φύλαξη και προστασία των συνόρων – όπως και ο συντονισμός των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την διετία 2025 – 2026.
Επαφές για επενδύσεις στην Ελλάδα
Σήμερα, ο πρωθυπουργός, όπως και πέρυσι, θα ανοίξει στο Λονδίνο το Επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο με τη Morgan Stanley και θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους επενδυτές.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρόκειται για μια ευνοϊκή συγκυρία για επενδύσεις στην Ελλάδα, με βασικό επιχείρημα ότι «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποτελεί την θετική έκπληξη της Ευρωζώνης, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αγγίζει εκείνο του γαλλικού και η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη», με σχεδιασμό τον Δεκέμβριο να ολοκληρωθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 7,9 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο.
Παράλληλα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι εντός του 2025, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα καταβληθούν άλλα 5 δισ. ευρώ για την εξόφληση δανείων που έχουν προγραμματιστεί να λήξουν μεταξύ 2033 και 2042.
Παράλληλα, στο Συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley, ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει δημόσια συζήτηση με τον Massimiliano Ruggieri, επικεφαλής Investment Banking Ευρώπης της Morgan Stanley.
Στο επίκεντρο και η Τεχνητή Νοημοσύνη
Επίσης, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει την ίδια μέρα σε ειδικό κλειστό workshop που οργανώνει το Ινστιτούτο Μπλερ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα, ενώ έχει πρόσφατα δημοσιεύσει Οδηγό για χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από κυβερνήσεις.
Το workshop διοργανώνεται για τις ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένεται να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας για την Ελλάδα με τη βοήθεια της ΑΙ, όπως Υγεία, Κλιματική Κρίση, Πολιτική Προστασία, Απασχόληση.
Σε αυτό, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που του παρέδωσε πριν από λίγες μέρες η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη.