Επιτέλους ένας νόμος για να αποσυμφορεί και όχι να γεμίζει τις φυλακές!

φυλακισμένος

Στην καταρρέουσα από την παρακμή και την ύφεση ελληνική κοινωνία, το να ποινικοποιείς τα πάντα και να εφαρμόζεις μέτρα καταστολής αντί ανακούφισης είναι κοινωνικά ανάλγητο και απάνθρωπο. Το έκανε πρώτος ο Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών που εφάρμοσε το... αυτόφωρο των 20 μηνών (!) για τους οφειλέτες του Δημοσίου...

Είχαν προηγηθεί και νόμοι που έβαζαν στην φυλακή τους χρήστες ναρκωτικών, δηλαδή τα θύματα. Τώρα έρχετα επιτέλους ένας νεοα νόμος που οδηγεί σε μερική αποσυμφόρηση των φυλακών. Αυτός ο νέος νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών (Ν 4139/2013) που ψηφίστηκε το Μάρτιο, αντιμετωπίζεται ήδη θετικά από νομικούς και εκπρόσωπους θεραπευτικών κοινοτήτων.

Πρόκειται για έναν, σαφώς πιο ευνοϊκό νόμο για τους χρήστες ουσιών που έχει την λογική του εξορθολογισμού των ποινών. Ο προηγούμενος νόμος τιμωρούσε τους χρήστες που συλλαμβάνονταν με μικροποσότητες και φυλακίζονταν για μεγάλο διάστημα. Τώρα, υπάρχουν αυστηρότερες διατάξεις για τους εμπόρους και υπάρχει μια κατεύθυνση προς την θεραπεία των χρηστών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα μπροστά αφού ο συγκεκριμένος νόμος δεν χρησιμοποιεί ως μέσο αντιμετώπισης την καταστολή αλλά ωθεί προς στη θεραπεία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης