Με αύξηση δαπανών στο 7,5% του ΑΕΠ θα ενισχυθεί με προσωπικό και σωστό εξοπλισμό παντού: "Η κύρια λύση ώστε ο τομέας της Υγείας στην Ελλάδα να βρει οριστικά τον δρόμο του είναι να αυξηθούν τα χρήματα για αυτήν.
Χρήματα που αφορούν τους μισθούς των γιατρών και λοιπών εργαζομένων αλλά και για τους οργανωμένους εξοπλισμούς όλων των ιατρικών μονάδων". Μιλάμε με τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ με μέλη 250 πρωτοβάθμια εργασιακά σωματεία νοσοκομείων - προνοιακών ιδρυμάτων - κέντρων υγείας - ΕΚΑΒ.
Ο κ. Γιαννάκος συμπληρώνει: "Στην Ευρώπη διαθέτουν το 7,5% για την Υγεία, στην Ελλάδα το 5,5%".
ΕΡ: Γιατί η κυβέρνηση δεν αυξάνει τις δαπάνες της για την Υγεία;
ΑΠ: Μας λένε ότι αν το κάνουν θα πρέπει να κόψουν από την παιδεία, τους εξοπλισμούς κ.α. Δεν είναι έτσι όμως. Η Υγεία είναι πρωτεύουσας σημασίας και πάντα μια κυβέρνηση μπορεί να βρει χρήματα.
ΕΡ: Ποιες οι επιπτώσεις από αυτή την οικονομική δυσπραγία στην Υγεία;
ΑΠ: Δεν υπάρχουν κίνητρα. Με 1.850 ευρώ τον μήνα ποιος γιατρός μπορεί να έχει μια σωστή ζωή; Στην Ελλάδα έχουμε πλέον μαζικές αποχωρήσεις γιατρών. Και πως να μην έχουμε όταν στην Κύπρο ο γιατρός έχει εισόδημα 80.000 ευρώ τον χρόνο στέγη και διατροφή. Κάντε την σύγκριση.
ΕΡ: Πως εξηγείται ο μόνιμος συνωστισμός στα εξωτερικά ιατρεία όπου ένα βαρύ περιστατικό είναι δίπλα σε πολλά ελαφρά και δεν είναι εύκολη ούτε γρήγορα η αξιολόγηση τους;
ΑΠ: Από που να αρχίσω; Δεν υπάρχει οργανωμένη πρωτοβάθμια υγεία, ώστε αν πηγαίνουν εκεί τα ελαφρά περιστατικά. Πολλοί πάνε στο Νοσοκομείο χωρίς πραγματικό πρόβλημα. Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς ενώ λείπουν και ειδικότητες. Ακόμα και για τον εξοπλισμό που υπάρχει ακόμα και σε αποθήκες, χρειάζεται μια σωστή οργάνωση που μας λείπει συνεχώς.
ΕΡ: Τα ράντζα συνεχίζονται στα νοσοκομεία...
ΑΠ: Ναι ένα παράδειγμα είναι το Ρίο
ΕΡ: Θέλω να πω ότι τα ράντζα υπάρχουν αν και έχει ψηφιστεί ένας νόμος που επιτρέπει την μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικά νοσοκομεία που έχουν ελεύθερες κλίνες. Στο Ρίο έχουμε ράντζα και 2 χιλιόμετρα πιο πέρα στο Ολύμπιο υπάρχουν 170 ελεύθερα κρεβάτια, συν καλοί γιατροί συν σύγχρονος εξοπλισμός. Γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί αυτός ο νόμος δεδομένου ότι ο πολίτης δεν πληρώνει τίποτε;
ΕΡ: Ο νόμος ψηφίστηκε στην πανδημία και έχετε δίκιο είναι ανενεργός γιατί απαιτείται υπογραφή του διοικητή του Ρίου και της της 6ης ΥΠΕ. Όμως θεωρώ ότι πολλοί ασθενείς προτιμούν το δημόσιο νοσοκομείο και το ράντζο από το ιδιωτικό με την κλίνη. Στην πράξη ψηφίζουν δημόσια Υγεία.
ΕΡ: Η κυβέρνηση αλλάζει το καθεστώς στην Ψυχική Υγεία. Συμφωνείται;
ΑΠ: Οι προθέσεις είναι καλές αφού θωρούν ότι θα υπάρχει μια καλύτερη λειτουργία στον χώρο. Στην πράξη θα έχουμε έναν κακό συγκεντρωτισμό που θα ενισχύσει ιδιώτες και ΜΚΟ.
ΕΡ: Πια θέματα υπερασπίζεστε αυτόν τον καιρό;
ΑΠ: Όλοι αναγνωρίζουν την τιτάνια προσπάθεια των εργαζομένων. Όμως έχουμε 300 αποχωρήσεις κάθε μέρα και καμία πρόσληψη. Άρα το αίτημα είναι προσλήψεις, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Επιπλέον να τερματιστεί επιτέλους η φοβερή γραφειοκρατία στην πρόσληψη.
ΕΠ: Ποια είναι η κατάσταση της Υγείας στην Πάτρα;
ΑΠ: Με ειλικρίνεια σας λέγω πολύ καλή. Έχετε δυο εξαιρετικά νοσοκομεία υψηλού επιπέδου, έχει μόνο εσείς από όλη την Περιφέρεια Παιδιατρικό, υπάρχουν άλλα τρία όλα στην Αθήνα. Για δε το Καραμανδάνειο που απειλήθηκε με φωτιά να γράψετε μια αλήθεια. Αρχικά σώθηκε από το ίδιο το προσωπικό του.