Σήμερα σχεδόν το σύνολο της Γροιλανδίας καλύπτεται από πάγο αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι ήταν ουσιαστικά χωρίς πάγο πριν από λιγότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια.
Με την πάροδο των ετών τα δεδομένα αλλάζουν για το εάν η Γροιλανδία καλύπτεται συνεχώς από πάγο από την αρχή της εποχής του Πλειστόκαινου, περίπου 2,7 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS» παρέχει σύμφωνα με τους ερευνητές την πρώτη άμεση απόδειξη ότι το κέντρο και όχι μόνο οι άκρες του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας έλιωσε στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν.
«Τα νέα μας δεδομένα είναι η ισχυρότερη επιβεβαίωση μέχρι τώρα ότι ο πάγος στο κέντρο του νησιού εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε από ένα οικοσύστημα τούνδρας» αναφέρει ο Πολ Μπίρμαν γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που πραγματοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια αναλύσεις δειγμάτων πυρήνων πάγου της Γροιλανδίας.
Τι σημαίνει
Η διαπίστωση ότι η Γροιλανδία ήταν κάποτε απαλλαγμένη από πάγο έχει επιπτώσεις για τις μέρες μας.
Μια Γροιλανδία χωρίς πάγους έγινε πραγματικότητα όταν υπήρχαν στη Γη χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα από τα σημερινά επίπεδα, επομένως υπάρχει πιθανότητα η Γροιλανδία να είναι ξανά χωρίς πάγο, κάτι που θα ανέβαζε δραστικά τη στάθμη της θάλασσας.
«Θα χρειαστούν δεκαετίες, αν όχι αιώνες, για να χάσει εντελώς τον πάγο της, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της άνοδος της στάθμης της θάλασσας, περισσότερο από άλλα μέρη, προέρχεται από τη Γροιλανδία» λέει ο Μπίρμαν. Μπορεί όμως να υπάρχει ελπίδα. «Η φύση έχει αφαιρέσει αυτό το στρώμα πάγου στο παρελθόν και έχει επιστρέψει» αναφέρει.
Η Γροιλανδία, μέρος της Αρκτικής, είναι το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο και 12η σε έκταση χώρα στον κόσμο, με έκταση περίπου 2,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι θερμότερες θερμοκρασίες του αέρα προκαλούν την υποχώρηση του πάγου και από τη δεκαετία του 1970 η περιοχή θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Αν λιώσει το σύνολο των πάγων της Γροιλανδίας η στάθμη του νερού στους ωκεανούς της Γης θα αυξηθεί κατά επτά μέτρα βυθίζοντας το σύνολο των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών του πλανήτη με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε οικολογικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.