• Εταιρικό Προφίλ
  • Έντυπη Έκδοση
  • Αρχείο
  • Συνδρομή
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
15 °c
Pátrai
21 ° Κυ
22 ° Δε
Σάββατο, 23 Μαΐου, 2026
Molonoti | Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
► ΗΜΕΡΑ 90.4FM
Molonoti | Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Molonoti | Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση
No Result
View All Result

Κορύφωση των εκδηλώσεων μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στις 13 Δεκεμβρίου

Κ.Π. από Κ.Π.
9 Δεκεμβρίου 2025
σε Πάτρα
Reading Time: 1 min read
5
A A
0
Κορύφωση των εκδηλώσεων μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στις 13 Δεκεμβρίου
8
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Από συζητήσεις, ομιλίες, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, ιστορικά αφιερώματα και πολιτιστικά γεγονότα αφιερωμένα, μ’ έμμεσο ή άμεσο τρόπο, στα γεγονότα τα Δεκέμβρη του 1943, πλαισιώνονται φέτος, οι εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων για τα 82 χρόνια απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, υπό τον τίτλο «Ημέρες Μνήμης», οι οποίες θα κορυφωθούν το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα ο οποίος θα βρίσκεται στα Καλάβρυτα ύστερα από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Ίσως σας ενδιαφέρει:

Αντίδραση κατοίκων της Περιβόλας για την κατάσταση στον καταυλισμό Ριγανόκαμπου

Στο εδώλιο για τον βιασμό της πρώην συντρόφου της, γυναίκα στην Πάτρα

Συνελήφθησαν 16χρονη και μητέρα ανήλικης για μεταξύ τους επεισόδιο σωματικής και λεκτικής βίας

Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης. «Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων είναι διαχρονικός φορέας μηνυμάτων, συμβολισμών και παραδειγμάτων», αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Παπαδόπουλος. Προσθέτοντας ότι «κάθε επέτειος ισοδυναμεί -πριν απ’ όλα- μ’ ένα ιερό προσκύνημα στη μνήμη και στο παράδειγμα των ηρώων μας. Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε όλες και όλους να συμμετάσχουν και στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης».

ΣΤΟ ΣΚΕΠΑΣΤΟ

Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης στο Σκεπαστό θα τελεστεί δοξολογία (9 π.μ.) για τα γεγονότα της 9 ης Δεκεμβρίου 1943.

Την ίδια μέρα, στις 8 μ.μ., στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων θα προβληθεί η κινηματογραφική ταινία «Στο νησί του Άμρουμ».

ΣΤΟΝ ΠΡΙΟΛΙΘΟ

Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, στο Μνημείο Εκτελεσθέντων Αυχένα Πριολίθου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση για τους Εκτελεσθέντες απ’ τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Δεκεμβρίου 1943. Θ’ ακολουθήσουν ομιλία, προσκλητήριο πεσόντων κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Πριολίθου.

ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Στα Καλάβρυτα, την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Σχολείο «Αγλαΐα Κόντη – Ελένη Χάμψα» (στις 11 π.μ.) θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση «Από τη φωτιά στην ελπίδα», μαρτυρία – αναμνήσεις του κ. Αλέξη Πεντζιά που βίωσε τις συνέπειες του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων και τον Αγώνα της Αναγέννησης από τις στάχτες.

Την ίδια μέρα, στις 4.30 το απόγευμα στο Ιστορικό Κοιμητήριο Καλαβρύτων παρουσιάζονται οι «Μνήμες Επετείων», υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας που φέρει την υπογραφή του Θεοφάνη Παπαγεωργίου.

Στις 5 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Τα τελευταία γενέθλια», σε σενάριο, σκηνοθεσία και μουσική Πάνου Τσαπάρα. Την προβολή διοργανώνει Ένωση θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Επίσης, στις 8 μ.μ. στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο θα παρουσιαστεί «Το Κιβώτιο». Ένας συγκλονιστικός θεατρικός μονόλογος, μια πολιτική αλληγορία για τον Εμφύλιο. Μια καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία αλλά και ένας στοχασμός πάνω στην πίστη, την προδοσία και την ελευθερία. Συγγραφέας: Άρης Αλεξάνδρου Σκηνοθεσία και Ερμηνεία: Φώτης Μακρής.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί στον Τόπο Εκτέλεσης, με προσκυνηματική επίσκεψη και κατάθεση στεφάνων από τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων «Αγλαΐα Κόντη – Ελένη Χάμψα», του Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου Καλαβρύτων «Ευσέβιος Κηπουργός», των Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων Κλειτορίας και Δάφνης Καλαβρύτων και του Γυμνασίου Ψωφίδας.

Στις 11 π.μ. ξεκινά ο «Δρόμος Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος» με τη συμμετοχή μαθητριών και μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων «Αγλαΐα Κόντη – Ελένη Χάμψα», του Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου Καλαβρύτων «Ευσέβιος Κηπουργός», των Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων Κλειτορίας και Δάφνης Καλαβρύτων και του Γυμνασίου Ψωφίδας.

ΑΘΛΟΝ ΠΟΙΗΣΕΩΣ

Στις 7 το βράδυ της Παρασκευής στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο παρουσιάζεται ο Πανελλήνιος Μαθητικός Ποιητικός Διαγωνισμός «Άθλον Ποιήσεως Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη – Κουτσοχέρα 2025», με παρουσίαση – απαγγελία των βραβευμένων ποιημάτων και απονομή των βραβείων και επαίνων στους διακριθέντες μαθητές – φοιτητές του Διαγωνισμού. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (Δ.Μ.Κ.Ο.) και το Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη Κουτσοχέρα.

«ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ»

Στις 8 μ.μ., στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο θα φιλοξενηθεί η ανοικτή αντιπολεμική συζήτηση «1943-2025 O Άνθρωπος θύμα του Ανθρώπου» με ομιλητές τον Στράτο Δορδανά, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο της ομιλίας του «Ένα ‘δυσεπίλυτο ζήτημα’: Οι άμαχοι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και τον Δημήτρη Χριστόπουλο, Καθηγητή Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με τίτλο της ομιλίας του: «Η Ευρώπη πάλι ενώπιον της πιθανότητας μιας πολεμικής ανάφλεξης. Τελικά γιατί δε μαθαίνουμε από την ιστορία;».

Η συζήτηση οργανώνεται σε συνεργασία με το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας.

ΤΗΝ 13 Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα κορυφωθούν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, με την τέλεση του πάνδημου μνημόσυνου (10 π.μ.) στον Καθεδρικό Ναό της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων, προεξαρχόντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου και ομιλία απ’ τον Τάσο Σακελλαρόπουλο, Διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, με τίτλο της ομιλίας του «Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος – Ανατροπές και Ιδιαιτερότητες».

Θ’ ακολουθήσει μετάβαση σε πομπή, μέσω του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, προς τον Τόπο Εκτέλεσης, της οποίας θα προπορεύεται το διασωθέν απ’ την καταστροφή του Μητροπολιτικού Ναού Ιερό Ευαγγέλιο.

Στον Τόπο Εκτέλεσης θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θ’ ακολουθήσουν προσκλητήριο Εκτελεσθέντων από μαθήτριες και μαθητές των σχολείων της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου απ’ την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαβρύτων.

«Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ, Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΩΜΑ»

Στις 12.30 μ.μ., παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, στο Πέτρινο Κτίριο θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Η Τέχνη και η Ιστορία, ο Λαός και το Βίωμα», μ’ έργα χαρακτικής, με ξυλογραφίες σε χαρτί και μια μεγάλη σειρά από ξύλινες μήτρες έργων του χαράκτη Α. Τάσσου. Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος.

«ΠΕΡΑ ΑΠ’ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ»

Στις 7 μ.μ. της ίδιας μέρας, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Πέρα απ’ τον καθρέφτη» απ’ τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος», σε κείμενα και σκηνοθεσία Ισμήνης Σακελλαροπούλου.

Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ

Στις 8 μ.μ., στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα παρουσιάσει αποσπάσματα από «τη μπαλάντα του Μαουτχάουζεν – του νεκρού αδερφού». Μια συναυλία – αφιέρωμα στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, σ’ ενορχήστρωση Τάσου Καρακατσάνη.

ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ

Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στις 8.30 π.μ. στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση για τους Εκτελεσθέντες μοναχούς απ’ τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ

Επίσης, την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στις 9 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κλειτορίας θα τελεστεί μνημόσυνο για τους Εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στη θέση «Μαγέρου» Κλειτορίας, στις 12 Δεκεμβρίου 1943 και στην ευρύτερη περιοχή της Κλειτορίας κατά τη χρονική περίοδο 12 έως 15 Δεκεμβρίου 1943.

Θ’ ακολουθήσει, στις 10 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων, ομιλία, απαγγελία αντιπολεμικών ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου – Λυκείου Κλειτορίας, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου απ’ την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαβρύτων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας και τα Σχολεία της Δημοτικής Κοινότητας Κλειτορίας.

Share3Tweet2
Κ.Π.

Κ.Π.

Προτείνουμε για εσάς:

Αντίδραση κατοίκων της Περιβόλας για την κατάσταση στον καταυλισμό Ριγανόκαμπου

22 Μαΐου 2026
0
127
Αντίδραση κατοίκων της Περιβόλας για την κατάσταση στον καταυλισμό Ριγανόκαμπου

Έντονη ανησυχία εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής Περιβόλας στην Πάτρα, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για προβλήματα που επηρεάζουν την...

ΠερισσότεραDetails

Στο εδώλιο για τον βιασμό της πρώην συντρόφου της, γυναίκα στην Πάτρα

22 Μαΐου 2026
0
127
Μέτρα ανάκτησης της κοινωνικής εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη ζητούν οι δικαστές

Μια ιδιαίτερη και νομικά σύνθετη υπόθεση εκδικάζεται στην Πάτρα, όπου γυναίκα βρίσκεται στο εδώλιο κατηγορούμενη για τον βιασμό της πρώην συντρόφου της. Η υπόθεση ξεχωρίζει τόσο για τη...

ΠερισσότεραDetails

Συνελήφθησαν 16χρονη και μητέρα ανήλικης για μεταξύ τους επεισόδιο σωματικής και λεκτικής βίας

22 Μαΐου 2026
0
128
Συνελήφθη γυναίκα για διάπραξη διακεκριμένων κλοπών στην Πάτρα

Συνελήφθησαν στο Αγρίνιο, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αγρινίου, μια 16χρονη και μια ενήλικη ημεδαπή γυναίκα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, για σωματική...

ΠερισσότεραDetails

Εκδήλωση για την αντιπυρική προστασία στην Πάτρα

22 Μαΐου 2026
0
127
Εκδήλωση για την αντιπυρική προστασία στην Πάτρα

Εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντιπυρική προστασία» θα πραγματοποιήσει η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ τη Δευτέρα 25 Μάη στις 8.00μμ, στην πλατεία Κυδωνιάτη...

ΠερισσότεραDetails

Αποκαλυπτήρια αγάλματος του Μεμά Καλογηράτου στην Πάτρα

22 Μαΐου 2026
0
127
Αποκαλυπτήρια αγάλματος του Μεμά Καλογηράτου στην Πάτρα

Ο καταξιωμένος γλύπτης Μεμάς Καλογηράτος επιστρέφει στην Πάτρα, την πόλη που έζησε, μεγάλωσε και πραγματοποίησε την πρώτη του καλλιτεχνική εμφάνιση. Ο Δήμος Πατρέων θα τιμήσει τον δημιουργό, στη...

ΠερισσότεραDetails

Ακούτε ζωντανά τον Ημέρα FM 90.4

ΠAΤΡΑ Ο καιρός
Οικονομόπουλος μαιευτήρας Οικονομόπουλος μαιευτήρας Οικονομόπουλος μαιευτήρας
aromakapnou.gr aromakapnou.gr aromakapnou.gr
bmw x1 bmw x1 bmw x1

Περισσότερα από Πάτρα:

  • Πάτρα
  • Απόψεις
  • Ατζέντα
  • Πάτρα – Πολιτισμός
  • Το σχόλιο της Ημέρας
Οικονομόπουλος Οικονομόπουλος Οικονομόπουλος

Σχετικά Άρθρα

Και οι ρευματοκλοπές στην Πάτρα καλά κρατούν!

Συνελήφθησαν 5 άτομα για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Αχαΐα

21 Μαΐου 2026
130
Αυξημένη αστυνομική παρουσία στον Ριγανόκαμπο Πάτρας! Έλεγχοι και οι προσαγωγές

Αυξημένη αστυνομική παρουσία στον Ριγανόκαμπο Πάτρας! Έλεγχοι και οι προσαγωγές

21 Μαΐου 2026
132
Κυκλοφορεί το βιβλίο «10 Χρόνια Ιόνιο» του Κωνσταντίνου Λιόπετα

Κυκλοφορεί το βιβλίο «10 Χρόνια Ιόνιο» του Κωνσταντίνου Λιόπετα

21 Μαΐου 2026
131

Δυναμική συμμετοχή στην ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αχαΐας για την πιστοποίηση του αχαϊκού ελαιολάδου

21 Μαΐου 2026
128
«Ένας παθολόγος για 700 κρατούμενους»: Έντονες ελλείψεις στην υγειονομική κάλυψη των φυλακών Αγ.Στεφάνου

«Ένας παθολόγος για 700 κρατούμενους»: Έντονες ελλείψεις στην υγειονομική κάλυψη των φυλακών Αγ.Στεφάνου

20 Μαΐου 2026
143
Έργα αγροτικής οδοποιίας 1,75 εκατ. ευρώ στην Αχαΐα

Έργα αγροτικής οδοποιίας 1,75 εκατ. ευρώ στην Αχαΐα

20 Μαΐου 2026
136
Facebook Youtube

Molonoti.gr

Ανδρέας Χριστόπουλος

Εκδότης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • After Hours
  • Lifestyle
  • Top-News
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρήσεις
  • Κόσμος
  • Νοτιοδυτική Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Πάτρα
  • Πάτρα – Πολιτισμός
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Υγεία
  • Χωρίς Κατηγορία

Επικοινωνία

    • Διαφήμιση – Πληροφορίες:
    • Βορείου Ηπείρου 91 Πάτρα, GR.
    • Τηλ.: (+30) 69399 17 333
  • Email: [email protected]
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Έντυπη Έκδοση
  • Επικοινωνία

© 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle

© 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

Το molonoti.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας σε αυτό το website συμφωνείται στη χρήση τους. Δείτε περισσότερα στη Πολιτική Απορρήτου.