• Εταιρικό Προφίλ
  • Έντυπη Έκδοση
  • Αρχείο
  • Συνδρομή
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
22 °c
Pátrai
21 ° Κυ
22 ° Δε
Σάββατο, 23 Μαΐου, 2026
Molonoti | Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
► ΗΜΕΡΑ 90.4FM
Molonoti | Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Molonoti | Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση
No Result
View All Result

Εμπορικός πόλεμος στην Αμερική: Καναδάς και Μεξικό απαντούν με δασμούς έως και 25% στον Τραμπ, αντιδρά και η Κίνα

Molonoti από Molonoti
2 Φεβρουαρίου 2025
σε Κόσμος
Reading Time: 1 min read
5
A A
0
Εμπορικός πόλεμος στην Αμερική: Καναδάς και Μεξικό απαντούν με δασμούς έως και 25% στον Τραμπ
8
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ηγέτες του Καναδά και του Μεξικού αντεπιτέθηκαν μετά την υπογραφή διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ που επιτρέπει δραστικούς δασμούς έως και 25% στις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα δήλωσε ότι θα καταγγείλει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αφού επίσης στοχοποιήθηκε από τον πρόεδρο.

Ίσως σας ενδιαφέρει:

Σενάρια νέων πληγμάτων και το «θολό» διπλωματικό παιχνίδι της Ουάσιγκτον για το Ιράν

ΗΠΑ–Ιράν στο «χείλος ανάφλεξης»: Διπλωματικό θρίλερ με φόντο συμφωνία και διαρκείς απειλές

Παραίτηση της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ: Οι πολιτικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις μιας κρίσιμης αποχώρησης

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, το βράδυ του Σαββάτου απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων έναν ανταποδοτικό δασμό 25%, ο οποίος θα εφαρμοστεί σταδιακά σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 107 δισ. δολαρίων. Ο Τριντό δήλωσε ότι ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο την πρόσβαση των Αμερικανών καταναλωτών και βιομηχανιών σε πολύ αναγκαία καναδικά κρίσιμα ορυκτά και πόρους, όπως το πετρέλαιο, η ενέργεια και η ξυλεία. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τις επαρχίες του Καναδά για την αναθεώρηση των συναλλαγών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την άλλη η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ δήλωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομίας της να εφαρμόσει δασμολογικά και μη δασμολογικά μέτρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Μεξικού. Η Σεϊνμπάουμ δήλωσε ότι η χώρα της θα πρέπει να προχωρήσει με «ψυχραιμία» και με μια προγραμματισμένη αντίποινα. Κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση, λίγα λεπτά αφότου έγινε γνωστή η είδηση για τους δασμούς του Τραμπ, η Σεϊνμπάουμ εμφανίστηκε να συσπειρώνει τη βάση της. «Όταν διαπραγματευόμαστε με άλλα έθνη, όταν μιλάμε με άλλα έθνη, το κάνουμε πάντα με το κεφάλι ψηλά, ποτέ με το κεφάλι κάτω», είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δασμοί του Τραμπ ήταν προγραμματισμένο να τεθούν σε ισχύ την Τρίτη, με ρήτρα αντιποίνων για την αύξησή τους εάν το Μεξικό, ο Καναδάς ή η Κίνα προσπαθούσαν να επιβάλουν τους δικούς τους ως απάντηση.

Ο Τραμπ επιβάλλει τους δασμούς βάσει του νόμου περί διεθνών οικονομικών εξουσιών έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος επικαλέστηκε την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ όταν επέβαλε το διάταγμά του, επιρρίπτοντας μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη διακίνηση ναρκωτικών στον Καναδά.

Σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε: «Πρέπει να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς και είναι καθήκον μου ως πρόεδρος να διασφαλίσω την ασφάλεια όλων. Έδωσα μια υπόσχεση στην προεκλογική μου εκστρατεία να σταματήσω την πλημμύρα των παράνομων αλλοδαπών και των ναρκωτικών που περνούν τα σύνορά μας, και οι Αμερικανοί ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ αυτού».

Οι δασμοί του Μεξικού

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, η Σέινμπαουμ τόνισε πως η κυβέρνησή της δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επιθυμεί διάλογο και συνεργασία.

«Το Μεξικό δεν θέλει αντιπαράθεση. Ξεκινάμε από τη συνεργασία μεταξύ γειτονικών χωρών», ανέφερε, προσθέτοντας πως «τα προβλήματα δεν επιλύονται με την επιβολή δασμών, αλλά με συνομιλίες και διάλογο». Παράλληλα, η πρόεδρος του Μεξικού άσκησε έντονη κριτική στον Τραμπ και τον Λευκό Οίκο, οι οποίοι αιτιολόγησαν την επιβολή δασμών κατηγορώντας τη χώρα της για αποτυχία να περιορίσει τη διακίνηση της φαιντανύλης στις ΗΠΑ. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη συκοφαντία του Λευκού Οίκου κατά της μεξικανικής κυβέρνησης για συμμαχίες με εγκληματικές οργανώσεις, καθώς και κάθε πρόθεση επέμβασης στην επικράτειά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντιστρέφοντας τις κατηγορίες, η Σέινμπαουμ επεσήμανε ότι εάν υπάρχει κάποια συνεργασία με εγκληματικές ομάδες, αυτή εντοπίζεται στο εμπόριο όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών και την ανεξέλεγκτη πώληση όπλων υψηλής ισχύος σε εγκληματικές οργανώσεις, όπως αποκάλυψε το ίδιο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιανουάριο. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή της, μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, έχει κατασχέσει περισσότερους από 40 τόνους ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένων 20 εκατομμυρίων δόσεων φαιντανύλης, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.000 συλλήψεις ατόμων που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα. «Εάν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ήθελε να αντιμετωπίσει τη σοβαρή κατανάλωση φαιντανύλης στη χώρα της, θα μπορούσε να καταπολεμήσει την πώληση ναρκωτικών στους δρόμους των πόλεών της και να ανακόψει το ξέπλυμα χρήματος που χρηματοδοτεί αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Ανταποδοτικούς δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα ανακοίνωσε και ο Τριντό

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζαστίν Τριντό, δήλωσε σε συνέντευξή Τύπου που πραγματοποίησε την Κυριακή ότι η χώρα του θα επιβάλει δασμούς 25% αμερικανικά προϊόντα αξίας 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (106,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) αμερικανικών προϊόντων σε απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς.

«Απόψε, ανακοινώνω ότι ο Καναδάς θα απαντήσει στην εμπορική παρέμβαση των ΗΠΑ, με δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 155 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων», δήλωσε ο Τριντό. Διευκρίνισε ότι από την Τρίτη θα επιβληθούν δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε 21 ημέρες θα ακολουθήσουν περαιτέρω δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έτσι ώστε «να επιτραπεί σε καναδικές εταιρείες και αλυσίδες εφοδιασμού να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις».

Ο Τριντό απηύθυνε έκκληση στους συμπολίτες του να επιδείξουν αλληλεγγύη, επιλέγοντας την αγορά εγχώριων προϊόντων. «Αυτήν τη στιγμή, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι», τόνισε.

Ακόμα τόνισε ότι ο Καναδάς και το Μεξικό συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τους δασμούς και σημείωσε ότι οι δασμοί θα έχουν πραγματικές επιπτώσεις στους πολίτες των ΗΠΑ.

Όπως είπε ο καλύτερος τρόπος είναι η συνεργασία και όχι η τιμωρία και τόνισε ότι οι δασμοί παραβιάζουν τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου.

Και η Κίνα στο στόχαστρο του Τραμπ και η απάντηση του Πεκίνου

Το γραφείο του Τραμπ δήλωσε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι απέτυχαν να εμποδίσουν την αποστολή ναρκωτικών ουσιών στο Μεξικό και τη χρήση τους από τα καρτέλ. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Μεξικανοί έμποροι ναρκωτικών είχαν μια «απαράδεκτη συμμαχία με την κυβέρνηση του Μεξικού».

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε την Κυριακή ότι η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ «παραβιάζει σοβαρά» τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), καλώντας τις ΗΠΑ να «συμμετάσχουν σε ειλικρινή διάλογο και να ενισχύσουν τη συνεργασία». Το Πεκίνο σκοπεύει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των αμερικανικών δασμών. Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ συνιστά «σοβαρή παραβίαση» των κανόνων του ΠΟΕ, σημειώνει το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, καλώντας την Ουάσινγκτον σε «ειλικρινή διάλογο» για την ενίσχυση της σινοαμερικανικής συνεργασίας.

Ο Τραμπ επικαλέστηκε την καταστροφή στους δρόμους των ΗΠΑ από το παράνομο ναρκωτικό φαιντανύλη -που παρασκευάζεται με κινεζικά συστατικά- αλλά το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο δήλωσε: «Η φαιντανύλη είναι πρόβλημα της Αμερικής. Η κινεζική πλευρά έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη συνεργασία κατά των ναρκωτικών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει επιτύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα».

Tags: Κόσμος
Share3Tweet2
Molonoti

Molonoti

Προτείνουμε για εσάς:

Σενάρια νέων πληγμάτων και το «θολό» διπλωματικό παιχνίδι της Ουάσιγκτον για το Ιράν

23 Μαΐου 2026
0
125
Σενάρια νέων πληγμάτων και το «θολό» διπλωματικό παιχνίδι της Ουάσιγκτον για το Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων στρατιωτικών πληγμάτων κατά του Ιράν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σε μια περίοδο όπου η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον...

ΠερισσότεραDetails

ΗΠΑ–Ιράν στο «χείλος ανάφλεξης»: Διπλωματικό θρίλερ με φόντο συμφωνία και διαρκείς απειλές

23 Μαΐου 2026
0
126
ΗΠΑ–Ιράν στο «χείλος ανάφλεξης»: Διπλωματικό θρίλερ με φόντο συμφωνία και διαρκείς απειλές

Η ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν παραμένει σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, καθώς το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης συνυπάρχει με συνεχή ανταλλαγή απειλών...

ΠερισσότεραDetails

Παραίτηση της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ: Οι πολιτικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις μιας κρίσιμης αποχώρησης

23 Μαΐου 2026
0
125
Παραίτηση της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ: Οι πολιτικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις μιας κρίσιμης αποχώρησης

Η παραίτηση της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί μία εξέλιξη με ιδιαίτερη πολιτική και θεσμική σημασία, καθώς αφορά μία από τις πιο κρίσιμες θέσεις στο αμερικανικό...

ΠερισσότεραDetails

Απειλή κατά της Ιβάνκα Τραμπ και οι σκιές της δολοφονίας Σουλεϊμανί

23 Μαΐου 2026
0
124
Απειλή κατά της Ιβάνκα Τραμπ και οι σκιές της δολοφονίας Σουλεϊμανί

Η αποκάλυψη ότι μέλος των Φρουρών της Επανάστασης φέρεται να σχεδίαζε επίθεση εναντίον της Ιβάνκα Τραμπ επαναφέρει στο προσκήνιο τις μακροχρόνιες συνέπειες της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Κασέμ...

ΠερισσότεραDetails

Ο Τραμπ, το Ιράν και το ενδεχόμενο νέων βομβαρδισμών: Πόσο κοντά βρίσκεται μια νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή;

23 Μαΐου 2026
0
124
Τελεσίγραφο 48 ωρών από τον Τραμπ στο Ιράν

Η Μέση Ανατολή παραμένει μία από τις πιο εύφλεκτες γεωπολιτικές περιοχες του πλανήτη και κάθε ένδειξη στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν προκαλεί διεθνή ανησυχία. Οι πρόσφατες...

ΠερισσότεραDetails

Ακούστε Live τον Ημέρα 90.4 FM

90.4FM90.4FM
Listen on myTuner radio!

    Σχετικά Άρθρα

    Μητέρα Παναγιωτάκη: «Εγώ το παιδί το βρήκα νεκρό»

    Μητέρα Παναγιωτάκη: «Εγώ το παιδί το βρήκα νεκρό»

    9 Σεπτεμβρίου 2025
    129
    Λονδίνο: Σύλληψη 21χρονου για εμπρηστική επίθεση σε ακίνητα του Βρετανού πρωθυπουργού

    Λονδίνο: Σύλληψη 21χρονου για εμπρηστική επίθεση σε ακίνητα του Βρετανού πρωθυπουργού

    13 Μαΐου 2025
    131
    Νεογέννητα παιδιά πεθαίνουν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

    Νεογέννητα παιδιά πεθαίνουν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, λόγω έλλειψης οξυγόνου και καυσίμων

    13 Νοεμβρίου 2023
    131

    Περισσότερες Κατηγορίες

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Επιχειρήσεις
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία
    Facebook Youtube

    Molonoti.gr

    Ανδρέας Χριστόπουλος

    Εκδότης

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Επιχειρήσεις
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία

    Επικοινωνία

      • Διαφήμιση – Πληροφορίες:
      • Βορείου Ηπείρου 91 Πάτρα, GR.
      • Τηλ.: (+30) 69399 17 333
    • Email: [email protected]
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Έντυπη Έκδοση
    • Επικοινωνία

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • Αρχική
    • Πολιτική
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
      • Πάτρα – Νέα
      • Πάτρα – Πολιτισμός
      • Ατζέντα
      • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Πολιτισμός
    • Επιστήμη
      • Υγεία
      • Τεχνολογία
    • Απόψεις
    • After Hours
      • Lifestyle

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Το molonoti.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας σε αυτό το website συμφωνείται στη χρήση τους. Δείτε περισσότερα στη Πολιτική Απορρήτου.