Σοβαρές προειδοποιήσεις για τη σεισμική εξέλιξη στη Βενεζουέλα απηύθυνε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, εκτιμώντας ότι η περιοχή ενδέχεται να δεχθεί ισχυρό μετασεισμό μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μεγέθους που μπορεί να φτάσει έως και 6,5 Ρίχτερ.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η σεισμική ακολουθία που ξεκίνησε μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς των 7,2 και 7,5 Ρίχτερ παραμένει ενεργή και ιδιαίτερα πολύπλοκη, γεγονός που δυσκολεύει τις ακριβείς προβλέψεις για την εξέλιξή της.
Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο απολογισμός των θυμάτων να είναι ιδιαίτερα βαρύς, αναφέροντας ότι υπό ορισμένα σενάρια θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, λόγω της έντασης των καταρρεύσεων και της έκτασης της καταστροφής στις αστικές περιοχές.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα μεγάλα ρήγματα φαίνεται να διασχίζουν κρίσιμες υποδομές, όπως το αεροδρόμιο του Καράκας, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για νέες ζημιές σε περίπτωση ισχυρής μετασεισμικής δόνησης.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά το φαινόμενο, επισημαίνοντας ότι οι πρώτες ημέρες μετά από τόσο ισχυρούς σεισμούς είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας και την εκτίμηση των κινδύνων.









