Σημαντική υπόθεση διεθνούς κυβερνοεγκληματικότητας αποκαλύπτουν οι ελληνικές αρχές, με τη σύλληψη δύο 17χρονων οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε οργανωμένο δίκτυο που δραστηριοποιούνταν στο διαδίκτυο και στοχοποιούσε ανήλικα άτομα.
Ίσως σας ενδιαφέρει:
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αστυνομικής έρευνας, το κύκλωμα λειτουργούσε μέσω κρυφών λογαριασμών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές επικοινωνίας, προσεγγίζοντας ανηλίκους και ασκώντας πάνω τους συστηματική ψυχολογική πίεση. Στόχος, όπως αναφέρεται, ήταν η χειραγώγηση των θυμάτων και η απόσπαση προσωπικού ή ευαίσθητου υλικού.
Οι δύο ανήλικοι που συνελήφθησαν στην Ελλάδα φέρονται να είχαν ενεργό ρόλο στη στρατολόγηση και καθοδήγηση θυμάτων, ενώ εξετάζεται αν δρούσαν ως μέρος ευρύτερου διεθνούς δικτύου με αντίστοιχη δράση και σε άλλες χώρες. Οι αρχές συνεχίζουν την ψηφιακή ανάλυση κατασχεθέντων συσκευών και ηλεκτρονικών αρχείων για να χαρτογραφήσουν πλήρως τη δομή της ομάδας.
Κατά την έρευνα, οι αστυνομικοί εντόπισαν στοιχεία που δείχνουν συστηματική χρήση μεθόδων εκφοβισμού, απειλών και συναισθηματικής χειραγώγησης, ενώ εξετάζεται ο βαθμός συμμετοχής κάθε εμπλεκόμενου στο δίκτυο.
Η υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκύψουν νέες συλλήψεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς φαίνεται πως πρόκειται για οργανωμένη ψηφιακή εγκληματική δραστηριότητα με διεθνείς διασυνδέσεις.
Παράλληλα, οι διωκτικές αρχές τονίζουν ότι η υπόθεση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν για ανήλικους στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα όταν έρχονται σε επαφή με άγνωστα άτομα σε μη ελεγχόμενα ψηφιακά περιβάλλοντα.









