• Εταιρικό Προφίλ
  • Έντυπη Έκδοση
  • Αρχείο
  • Συνδρομή
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
29 °c
Pátrai
24 ° Σα
23 ° Κυ
Παρασκευή, 12 Ιουνίου, 2026
Molonoti | Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
► ΗΜΕΡΑ 90.4FM
Molonoti | Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Molonoti | Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση
No Result
View All Result

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ομπρέλα του Τσακαλώτου – «Παράθυρο» για νέο κόμμα

Molonoti από Molonoti
12 Νοεμβρίου 2023
σε Πολιτική
Reading Time: 1 min read
5
A A
0
Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ομπρέλα του Τσακαλώτου - «Παράθυρο» για νέο κόμμα
8
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως σας ενδιαφέρει:

Νέο τοπίο για τα περιφερειακά κανάλια! Τέλος στην προσωρινότητα μετά από σχεδόν 3 δεκαετίες

Μητσοτάκης: Μηνύματα για οικονομία, μεταρρυθμίσεις και διεθνείς εξελίξεις σε τηλεοπτική συνέντευξη

Έντονη σύγκρουση στη Βουλή: Υψηλοί τόνοι μεταξύ Μαρινάκη και αντιπολίτευσης

Η ανακοίνωση συνοδευόταν από κείμενο που εξηγούσε τους λόγους.

Διαβάστε το κείμενο:

“Προς την Γραμματέα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ., τον Αναπληρωτή Γραμματέα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ.

Κοινοποίηση στον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ.

Αγαπητή συντρόφισσα, αγαπητέ σύντροφε

Το κείμενο αυτό δεν ήταν εύκολο να γραφτεί. Δεν προέκυψε χωρίς συλλογισμό, χωρίς βαθιά σκέψη, πόνο και αγωνία για το σήμερα και το αύριο της Αριστεράς. Άλλωστε, οι περισσότερες και οι περισσότεροι από εμάς είχαμε πάρει ενεργά μέρος, μαζί με πολλές και πολλούς άλλους, στην δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά τα χρόνια παλέψαμε με πάθος για την κοινή υπόθεση. Με στιγμές που μας έκαναν να νιώσουμε υπερηφάνεια, όπως αυτή της συμφωνίας των Πρεσπών, της κάλυψης από το ΕΣΥ 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, της αποκατάστασης των συλλογικών συμβάσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του επονείδιστου υποκατώτατου για τους νέους, της δραστικής μείωσης της ανεργίας, των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και παλαιότερα με τη συμμετοχή μας στα κοινωνικά κινήματα, στις πορείες για τον Γρηγορόπουλο, στις πλατείες, στο Κοινωνικό Φόρουμ, στο εργατικό και αντιρατσιστικό κίνημα, στον αγώνα για την υπεράσπιση του άρθρου 16, σε τόσα άλλα….

Δεν ξεχνάμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Τα κρατάμε ως παρακαταθήκη για το μέλλον.

Δεν ξεχνάμε και τις δύσκολες στιγμές. Τις στιγμές που νιώσαμε άβολα, δύσκολα, μειοψηφικά, αλλά συνεχίσαμε το ταξίδι. Δεν ξεχνάμε και τις δικές μας ευθύνες. Τις στιγμές που ολιγωρήσαμε ή που δεν καταφέραμε να σταματήσουμε αυτό που βλέπαμε να έρχεται, κυρίως τη βίαιη μετάλλαξη του κόμματός μας, τον αρχηγισμό, τη σταδιακή απομάκρυνσή του από τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, τη διάχυσή του σε ένα θολό και άνευρο πολυσυλλεκτισμό.

Ήρθε όμως η στιγμή της απάντησης σε ένα κρίσιμο ερώτημα, που εκ των πραγμάτων έχει τεθεί.

Χωράνε οι ιδέες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έστω και αν αυτές δεν είναι πλειοψηφικές; Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική. Και δεν είμαστε εμείς, που δώσαμε την απάντηση. Η νέα ηγεσία -και δεν αναφερόμαστε μόνο στον νέο πρόεδρο- φρόντισε με το καλημέρα να περιγράψει το νέο κόμμα έναντι του «παλαιού». Μόλις χθες ο Στ.Κασσελάκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «άρρωστο κόμμα» και προανήγγειλε το ανήκουστο, βοναπαρτικό και ασφαλώς βαθιά αντιδημοκρατικό: τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την «απομπομπή», όπως είπε, των τεσσάρων στελεχών του κόμματος. Θα λέγαμε ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η πρακτική του τραμπισμού, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά, ιδιαίτερα σε ένα κόμμα που έχει καθιερώσει τον πλουραλισμό, την ελευθερία της διαφορετικής άποψης, την ίδια τη δημοκρατία. Μια τέτοια πρακτική διωγμού ιστορικών στελεχών του χώρου μας, στην ουσία σημαίνει διωγμό και διαγραφή της ίδιας της αριστεράς από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που φοβόμαστε ότι ουδεμία σχέση έχει πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον ζήσαμε. Η ομιλία του στην ΚΕ ήταν μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Ως «αδιαμεσολάβητος» κατήργησε επί της ουσίας τα όργανα, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ αρνήθηκε πεισματικά την ψηφοφορία για το θέμα, που ο ίδιος προκλητικά και αντικαταστικά έθεσε.

Ως απόλυτος «ηγεμόνας», σε ένα κόμμα που απαξιώνεται καθημερινά, εκστόμισε κατηγορίες, που όμοιές της, ίσως και ποτέ, δεν είχαν διατυπωθεί. Είναι δυστυχώς, η νέα αυταρχική «κουλτούρα» που βάζει τη σφραγίδα της σε ένα κόμμα, το οποίο με ιλιγγιώδη ταχύτητα μετατοπίζεται από την Αριστερά, στο γνωστό, ενδεχομένως και άγνωστο για την ιστορία του τόπου, χώρο της συντηρητικής μεταπολιτικής.

Τα μηνύματα όμως ήταν πολλά. Ήταν η ομιλία του Στ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, που αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας του κεφαλαίου με την εργασία, αναφορά που στην ουσία έβαλε τη σφραγίδα της βίαιης στροφής σε δεξιά και νεοφιλελεύθερα μονοπάτια και οδηγεί σε ρήξη με τον κόσμο της εργασίας. Ήταν το φως που… κέρδισε το σκοτάδι. Η ανατριχιαστικά «ουδέτερη» ανακοίνωση για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η πλήρης απουσία της ηγετικής ομάδας από τις κινητοποιήσεις για την Γάζα. Η «συγγνώμη» της Θεοδώρας Τζάκρη για όσα η αριστερά έπραξε το 2011 – 2015. Η αντικατάσταση της ριζοσπαστικής με την… πατριωτική Αριστερά. Η αυταρχική άνωθεν εντολή διαγραφής τεσσάρων ιστορικών στελεχών, ανάμεσά τους δύο πρώην γραμματείς του κόμματος. Το αρχηγικό και δεσποτικό διάταγμα «όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου, θα είναι εκτός ψηφοδελτίων». Το τοξικό κλίμα, ο νεοαυριανισμός και ο δεξιόστροφος λαϊκισμός, οι κραυγές και ο φανατισμός, το μίσος για το 3% και την ιστορική πορεία της Αριστεράς, που έβαλαν τη σφραγίδα τους στη δημόσια συζήτηση. Ήταν η αδιαμεσολάβητη σχέση του «αρχηγού» με το λαό και η επί της ουσίας κατάργηση των Οργανώσεων Μελών. Η αντικατάσταση της πολιτικής με την επικοινωνία και τον τακτικισμό. Ήταν και είναι η διαρκής αποδόμηση της αριστερής, οικολογικής και ριζοσπαστικής ταυτότητας του κόμματος στο όνομα της στροφής προς το κέντρο.

Η νέα ηγεσία του κόμματος, υποσχέθηκε με ένα πρωτόγονο τρόπο να τα αλλάξει όλα. Η υπόσχεση αυτή συνοδεύτηκε, όμως, με την παλιά συνταγή της ήττας. Και ενώ με αυταρχισμό ξηλώνει χωρίς διαδικασίες πρόσωπα, ακόμα και αυτά της διεύρυνσης, κρατάει ως κόρη οφθαλμού τη διαρκή και βίαιη μετάλλαξη, αυτή ακριβώς που οδήγησε σε διαρκείς ήττες και σε απώλεια

πολιτικής και κοινωνικής επιρροής. Δείγμα γραφής οι δημοσκοπικές έρευνες, οι οποίες φέρνουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με συνεχείς διαρροές προς άλλες δυνάμεις, κυρίως της αριστεράς και της αποχής. Η μετατόπιση και ο συνωστισμός, εντέλει, στο κέντρο και στον λαϊκίστικο συντηρητισμό, σκορπά απογοήτευση στον κόσμο της Αριστεράς, που βλέπει ένα ιστορικό εγχείρημα να υπονομεύεται και να γκρεμίζεται εκ των έσω. Κάπως έτσι, το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας να «τελειώνουμε με την Αριστερά» βρήκε πρόσφορο έδαφος εντός των τειχών, από μια ομάδα που καθημερινά παίρνει διαζύγιο με τις αρχές και τις αξίες της και «εμπνέεται», στην καλύτερη περίπτωση, από το μοντέλο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ!

Επειδή εμείς αισθανόμαστε την ιστορική ευθύνη. Επειδή επιμένουμε αριστερά και το όραμά μας είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, δεν μπορούμε πλέον να νομιμοποιούμε με την παρουσία μας το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να προστατεύσουμε από τον περαιτέρω διασυρμό του, τον πολιτικό χώρο που έχουμε υπηρετήσει τόσα χρόνια. Εμείς μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένουμε στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής – ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι θέμα συνείδησης και ευθύνης. Για μια Αριστερά σύγχρονη, μέρος της ευρωπαϊκής και διεθνούς αριστεράς και σε αλληλεπίδραση με αυτήν. Για μια Αριστερά με κριτική σκέψη, βαθιά δημοκρατική, νεανική, οικολογική, φεμινιστική, κινηματική, αντιρατσιστική. Για μια Αριστερά σταθερά στο πλευρό του κόσμου της εργασίας και των φτωχών.

ΥΓ: Προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: «Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της»

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
1. Αυγουστάκη Ελένη
2. Βάκη Φωτεινή
3. Βίτσας Δημήτρης
4. Βούτσης Νίκος
5. Γιαννακάκη Μαρία
6. Γκόγκογλου Άγγελος
7. Γονίδη Μαρία
8. Γούλιαρου Θεοδώρα
9. Δρίτσας Θοδωρής
10. Ζωγράφος Βασίλης
11. Ιγγλέζη Κατερίνα
12. Καββαδία Αννέτα
13. Καλαμαρά Έφη
14. Καλδάρας Κώστας
15. Καλκανδής Πέτρος
16. Καμτσίδου Ιφιγένεια
17. Κανελλοπούλου Μαρία
18. Καραμεσίνη Μαρία
19. Κατριβάνου Βασιλική
20. Κλαυδιανός Παύλος
21. Κνήτου Κατερίνα
22. Κούτσης Νίκος
23. Κυπριανίδου Ερμίνα
24. Λάμπρου Πάνος
25. Μαγαλιού Ερμίνα
26. Μαντάς Χρήστος
27. Ματσούκα Χάρις
28. Μπαλαούρα Όλγα
29. Μπασκόζος Γιάννης
30. Μπουγελέκας Γιώργος
31. Νικολάρα Μαρία
32. Ξανθός Ανδρέας
33. Παπαδόπουλος Χριστόφορος
34. Παπαζεύκου Ουρανία
35. Παπανδρέου Ανδρέας
36. Πέρκα Πέτη
37. Ρογδάκη Αννα
38. Σκουρλέτης Πάνος
39. Τσακαλώτος Ευκλείδης
40. Υδραίος Μιχάλης
41. Φίλης Νίκος
42. Χατζησοφιά Αννα
43. Χριστοδουλοπούλου Τασία
44. Χριστούλη Έλενα
45. Ψαρρά Στέλλα”

Tags: Πολιτική
Share3Tweet2
Molonoti

Molonoti

Η συνακτική ομάδα του Molonoti ελέγχει τις ειδήσεις και σας μεταφέρει τα γεγονότα με αντικειμενικότητα και σοβαρότητα.

Προτείνουμε για εσάς:

Νέο τοπίο για τα περιφερειακά κανάλια! Τέλος στην προσωρινότητα μετά από σχεδόν 3 δεκαετίες

12 Ιουνίου 2026
0
126
Μαρινάκης: Τον ελληνικό λαό εμπαίζουν εκείνοι που παρουσιάζουν ως «αποκάλυψη» κάτι που έχει απαντηθεί πριν από έναν χρόνο στη Βουλή

Μία από τις μακροβιότερες εκκρεμότητες στον χώρο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης φαίνεται να οδηγείται προς οριστική διευθέτηση, καθώς προωθείται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών...

ΠερισσότεραDetails

Μητσοτάκης: Μηνύματα για οικονομία, μεταρρυθμίσεις και διεθνείς εξελίξεις σε τηλεοπτική συνέντευξη

11 Ιουνίου 2026
0
128
Μητσοτάκης: Μηνύματα για οικονομία, μεταρρυθμίσεις και διεθνείς εξελίξεις σε τηλεοπτική συνέντευξη

Το κυβερνητικό έργο, οι προτεραιότητες της επόμενης περιόδου και οι διεθνείς προκλήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω». Κατά...

ΠερισσότεραDetails

Έντονη σύγκρουση στη Βουλή: Υψηλοί τόνοι μεταξύ Μαρινάκη και αντιπολίτευσης

11 Ιουνίου 2026
0
129
Έντονη σύγκρουση στη Βουλή: Υψηλοί τόνοι μεταξύ Μαρινάκη και αντιπολίτευσης

Σε κλίμα έντασης διεξήχθη η συνεδρίαση της Βουλής, με την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να οδηγεί σε αλλεπάλληλες λεκτικές συγκρούσεις και ανταλλαγή αιχμηρών χαρακτηρισμών. Στο επίκεντρο...

ΠερισσότεραDetails

Παραίτηση Διδασκάλου από το Υπουργείο Πολιτισμού–Νέες πολιτικές εξελίξεις μετά την υπόθεση των πολεοδομιών

11 Ιουνίου 2026
0
129
Παραίτηση Διδασκάλου από το Υπουργείο Πολιτισμού–Νέες πολιτικές εξελίξεις μετά την υπόθεση των πολεοδομιών

Την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού υπέβαλε ο Γιώργος Διδασκάλου, σε μια εξέλιξη που προστίθεται στις πολιτικές αναταράξεις των τελευταίων ημερών γύρω...

ΠερισσότεραDetails

Σαμαράς στη δίκη Βαλυράκη: «Ήταν λιοντάρι»–Αναφορές και στις υποκλοπές κατά την κατάθεσή του

11 Ιουνίου 2026
0
130
Σαμαράς στη δίκη Βαλυράκη: «Ήταν λιοντάρι»–Αναφορές και στις υποκλοπές κατά την κατάθεσή του

Σημαντική τροπή έλαβε η δίκη για την υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, με την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος υπήρξε στενός φίλος και πολιτικός συνοδοιπόρος...

ΠερισσότεραDetails

Ακούστε Live τον Ημέρα 90.4 FM

90.4FM90.4FM
Listen on myTuner radio!

    Σχετικά Άρθρα

    Ομέρ-Τσελίκ:-«Προβοκάτορας»-ο-Δένδιας-–-Τα-λόγια-του-«θα-πνιγούν-στο-Αιγαίο»

    Ομέρ Τσελίκ: «Προβοκάτορας» ο Δένδιας – Τα λόγια του «θα πνιγούν στο Αιγαίο»

    16 Σεπτεμβρίου 2024
    130
    Σάμος: Κατασχέθηκαν βεγγαλικά – Εντείνονται οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ.

    Σάμος: Κατασχέθηκαν βεγγαλικά – Εντείνονται οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ.

    10 Απριλίου 2023
    129
    | Molonoti | Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση

    29 Αυγούστου 2025
    129

    Περισσότερες Κατηγορίες

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Επιχειρήσεις
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία
    Facebook Youtube

    Molonoti.gr

    Ανδρέας Χριστόπουλος

    Εκδότης

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Επιχειρήσεις
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία

    Επικοινωνία

      • Διαφήμιση – Πληροφορίες:
      • Βορείου Ηπείρου 91 Πάτρα, GR.
      • Τηλ.: (+30) 69399 17 333
    • Email: [email protected]
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Έντυπη Έκδοση
    • Επικοινωνία

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • Αρχική
    • Πολιτική
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
      • Πάτρα – Νέα
      • Πάτρα – Πολιτισμός
      • Ατζέντα
      • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Πολιτισμός
    • Επιστήμη
      • Υγεία
      • Τεχνολογία
    • Απόψεις
    • After Hours
      • Lifestyle

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Το molonoti.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας σε αυτό το website συμφωνείται στη χρήση τους. Δείτε περισσότερα στη Πολιτική Απορρήτου.