Μία κρυμμένη όαση στους αμμόλοφους του Ντουμπάι, μακριά από τους πολυτελείς ουρανοξύστες και την αβυσσαλέα τουριστική ανάπτυξη, απέκτησε μια ομάδα απροσδόκητων επισκεπτών: ένα κοπάδι… αργεντίνικων τρωκτικών.
Ορισμένα μάρα της Παταγονίας, θηλαστικό που μοιάζει με κουνέλι, με μακριά πόδια, μεγάλα αυτιά και σώμα οπληφόρου ζώου, περιφέρονται τώρα στην έρημο των λιμνών Αλ Κούντρα – που παραδοσιακά κατοικείται από γαζέλες και άλλα πλάσματα της ερήμου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Το πώς τα παταγονικά μάρα κατέληξαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παραμένει (προσώρας άλυτο) μυστήριο. Ωστόσο, η αγέλη έχει καταφέρει να επιβιώσει αρκετά χρόνια σε ένα δίκτυο καταφυγίων ανάμεσα στους αμμόλοφους.
Τα μάρα της Παταγονίας εμφανίστηκαν για πρώτη φορά δημοσίως το 2020, στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μία πρώτη αναφορά στην απρόσμενη παρουσία του μεγαλόσωμου τρωκτικού έγινε στο καλοκαιρινό τεύχος του μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου της Ομάδας Φυσικής Ιστορίας του Ντουμπάι, με τους εθελοντές να περιγράφουν ότι τα είδαν τόσο στην Αλ Κούντρα όσο και στο νησί Σααντιάτ κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, το Άμπου Ντάμπι.
«Αυτό το μεγάλο τρωκτικό είναι ένα κοινό είδος στις ζωολογικές συλλογές και αναμφίβολα βρήκε το δρόμο του εκτός αιχμαλωσίας», έγραψε ο Jacky Judas, ειδικός στην πανίδα των ΗΑΕ και συγγραφέας του βιβλίου “A Natural History of the Emirates”.
«Μπορεί κανείς να τα δει τακτικά να κοιμούνται ή να τρώνε χορτάρι στη μέση των κυκλικών κόμβων στην Αλ Κούντρα. Το είδος αυτό δεν είναι προσαρμοσμένο να ζει σε ξηρό περιβάλλον, αν και ελλείψει των κύριων θηρευτών του, όπως τα πούμα, μπορεί ενδεχομένως να επιβιώσει σε ιδιαίτερα τροποποιημένους βιότοπους με δενδροφυτεύσεις, γκαζόν και λίμνες», σημειώνει ο ίδιος, περιγράφοντας ουσιαστικά το περιβάλλον της Αλ Κούντρα, το οποίο προφανώς έχει συμβάλλει στην επιβίωση του είδους, κόντρα στις υψηλές θερμοκρασίες και τη μεγάλη υγρασία.
Ο αριθμός των μάρα στην Αλ Κούντρα υποδεικνύει πως τα ζώα αναπαράγονται. Σύμφωνα με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, «σε αντίθεση με τα άλλα τρωκτικά, τα μάρα είναι μονογαμικά. Το δέσιμο του ζευγαριού διατηρείται κυρίως από τον αρσενικό, ο οποίος ακολουθεί το θηλυκό παντού. Την μαρκάρει με ούρα, αφήνει εκκρίσεις από αδένες του πρωκτού γύρω της και κόπρανα και υπερασπίζεται την περιοχή γύρω της. Συνεπώς, η περιοχή γύρω από το θηλυκό αποτελεί μια κινούμενη επικράτεια».
Πηγή: Associated Press