Σε αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης για την αλίευση λαγοκέφαλων προχωρά η Πολιτεία, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν τα τελευταία χρόνια την ελληνική αλιεία και τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, η αποζημίωση για τους επαγγελματίες αλιείς αναμένεται να διαμορφωθεί στα 5,33 ευρώ ανά κιλό αλιευμένου λαγοκέφαλου, ποσό υψηλότερο από αντίστοιχα προγράμματα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Στόχος είναι να δοθεί ουσιαστικό οικονομικό κίνητρο στους ψαράδες ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια περιορισμού του πληθυσμού του είδους.
Ο λαγοκέφαλος θεωρείται ένα ιδιαίτερα επιθετικό και τοξικό ξενικό είδος, το οποίο έχει εξαπλωθεί σημαντικά στις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία χρόνια. Η παρουσία του προκαλεί σοβαρές ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία, επηρεάζει την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στους επαγγελματίες αλιείς.
Το πρόγραμμα προβλέπει, εκτός από την καταβολή της αμοιβής ανά κιλό, συγκεκριμένες διαδικασίες διαχείρισης των αλιευμάτων. Οι λαγοκέφαλοι θα πρέπει να καταγράφονται, να αποθηκεύονται σε ειδικές συνθήκες και να οδηγούνται προς ασφαλή καταστροφή, καθώς πρόκειται για είδος που δεν προορίζεται για κατανάλωση λόγω της τοξικότητάς του.
Παράλληλα, εξετάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης για τον αλιευτικό κλάδο, με έμφαση στις περιοχές όπου το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο, όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και άλλες θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου. Οι αρμόδιοι φορείς εκτιμούν ότι η οικονομική ενίσχυση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τον περιορισμό του πληθυσμού του είδους και την προστασία της βιοποικιλότητας.
Η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εγκρίσεων από τα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ οι αλιείς εκφράζουν την ελπίδα ότι το νέο πλαίσιο θα συμβάλει τόσο στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος όσο και στην ενίσχυση του εισοδήματός τους σε μια περίοδο αυξημένου λειτουργικού κόστους.









