Φως, νερό, τηλέφωνο...

Φως, νερό, τηλέφωνο...

 

Στα μέσα του περασμένου αιώνα οι κοινωνίες αποφάσισαν πως 4 βασικά αγαθά θα πρέπει να παρέχονται ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους πολίτες φθηνά, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τα στερούνται : Φως, νερό, τηλέφωνο (επικοινωνία), συγκοινωνίες.

Για να έχει ρεύμα και το τελευταίο σπίτι σε ένα χωριό που κατοικεί μια φτωχή οικογένεια, για να πηγαίνει το πλοίο της γραμμής σε ένα νησάκι με 7-8 κατοίκους κ.ο.κ αυτά τα 4 αγαθά αποφασίστηκε να είναι πάντα στον έλεγχο του δημοσίου. Να παρέχονται ΦΘΗΝΑ ώστε να τα απολαμβάνουν όλοι, να καλύπτονται δε τα ελλείματά τους από την γενική φορολογία. Ας πληρώνουν από τα κέρδη οι μεγάλοι επιχειρηματίες για να έχει φως ένα φτωχό παιδί σε ένα χαμόσπιτο.

Αυτά στα μέσα του 20ου αιώνα. Έρχονται τώρα στις αρχές του 21ου αιώνα οι πολιτικοί να πουν ότι πλέον τα 4 αυτά αγαθά θα πρέπει να λειτουργούν με λογικές κερδοφορίας (!) και να σταματήσουν κάθε κοινωνική παροχή.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ η κυβέρνηση Σαμαρά εφαρμόζει ήδη την λογική της κερδοφορίας και ιδού τι έχει πετύχει:

* 300.000 σπίτια να είναι χωρίς ρεύμα (εξοχικά, ξενοίκιαστα, φτωχών κ.λπ)

* Ουρές ανθρώπων που εκλιπαρούν για δόσεις των 15 ευρώ (άλλοι επανασυνδέουν μόνοι το ρεύμα...).

* Κατάρρευση της βαριάς βιομηχανίας που μη αντέχοντας το ενεργειακό κόστος κατήργησε βάρδιες ή έβαλε λουκέτα αφού έπαψε να είναι ανταγωνιστική.

* Η κερδοφόρα μονοπωλιακή ΔΕΗ κατάντησε να έχει πια μεγάλες ζημίες παρά τις συνεχείς αυξήσεις που γονατίζουν την κοινωνία.

Και τώρα θα έρθουν οι ιδιώτες. Θα κάνουν ρεσάλτο στην ΔΕΗ. Θα την εγκαταλείψουν καταχρεωμένη μερικά χρόνια μετά,  ενώ οι ίδιοι θα έχουν γίνει πολύ πλουσιότεροι μεταφέροντας κεφάλαιά της, πουλώντας περιουσιακά στοιχεία της, προσλαμβάνοντας πλουσιοπάροχα ημέτερους και παει λέγοντας.

Η διάλυση της ελληνικής κοινωνίας συνεχίζεται